Tips voor buiten rijden in het donker

Het is belangrijk om in de winter buiten goed zichtbaar te zijn. Dat geldt niet alleen voor jezelf maar ook voor je paard. Schemering valt sneller in, mistbanken en ook een sneeuwbui kunnen je zo maar overvallen. Reflecterende accenten op kleding en bijvoorbeeld dekje of peesbeschermers/bandages zorgen ervoor dat jullie beter zichtbaar zijn.

Controleer

De dagen worden steeds korter en is de kans groter dat je binnenkort in het donker naar stal zult gaan. Of je dit nu op de fiets, de scooter of met de auto doet, het is wel zo verstandig als je veilig op weg gaat. Controleer de verlichting, zodat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers.

Veilige routes

In de winter zul je waarschijnlijk het meest in de binnenbak rijden. Af en toe buitenrijden is echter een fijne afwisseling voor je paard en voor jezelf. Ga eens op stap om te kijken welke routes veilig zijn samen met een vriend(in) of stalgenoot. Bedenk hoe en waar het voor jullie in de wintermaanden fijn en veilig te rijden is. In je eentje in het donker op pad is niet zo een goed idee. Plan je rit in het donker goed en samen met stalgenootje(s). Dat is veiliger en bovendien ook nog veel gezelliger. Het is soms ook beter ’s avonds een voor jullie bekende route te rijden. Bekijk de route eerst overdag zodat je laaghangende takken of andere obstakels alvast kunt verwijderen.

Verdwalen

Het is zeker aan te raden een mobiel mee te nemen. Niet alleen voor in geval van nood, maar het is ook handig voor het vinden van de weg, mocht je tóch een keer verdwalen in het donker. In het bos kan het nog sneller donker zijn en verlichting zoals zaklamp, reflectiespullen voor jou en je paard,

Ruiterlampje voor om je been of op hoofd

Paarden zien in schemering en donker vrij goed, als hun ogen eenmaal eraan gewend zijn. Toch is een rit in het donker best spannend voor jou en voor het paard. Kies een rustig paard dat niet snel schrikt of bang is voor iets onbekends. Immers, je weet nooit wat je onderweg zult tegenkomen en dan is het wel zo prettig als je op het paard kunt vertrouwen.

Paarden hebben meer moeite met het aanpassen van donker naar licht en andersom. In schemering en in het donker zien ze beter dan mensen, maar neem de tijd als je van een donkere stal plotseling een verlichte bak ingaat, of andersom want ze zijn voor veranderingen van licht heel gevoelig.

Veiligheid van ruiters

Er is een lichtgevend zweepje op de markt, dat ervoor moeten zorgen dat ruiters veiliger op pad kunnen gaan bij slecht weer of als het schemerig/donker is. In het ontwerp van David Daly zijn de LED-lampjes zo sterk dat de zweep ook bij daglicht goed te zien is. Andere weggebruikers worden attent gemaakt op ruiter en paard als de ruiter de zweep laat zien. Op het handvat zit een knopje waarmee je de lampjes aan/uit kunt zetten. De ontwerper wilde iets doen aan de veiligheid van ruiters op openbare wegen. Hij won al prijzen met een veiligheidshesje met camera, staartbandages en lichtgevende rijdekens. De zweep werd genomineerd voor een ‘nieuw-product-prijs’ op de BETA International-beurs in de categorie Veiligheid. Je kunt niet zichtbaar genoeg zijn! Er zijn natuurlijk lichtgevende bandages en dekens, maar met een hesje voor jezelf en deze zweep ben je waarschijnlijk goedkoper uit. Paardensport is tenslotte al duur genoeg.

Bron: Horseandhound / Manegeruiter
Foto: pixabay