Trailer laden: waar een wil is, is een weg!

Het trailerladen van paarden zorgt wel eens voor problemen. Het spreekwoord zegt: ‘De beste stuurlui staan aan wal’. Er is misschien geen pasklare oplossing maar ‘Geduld is een schone zaak’ of ‘Waar een wil is, is een weg’ en ‘De aanhouder wint’ moeten toch ergens een kern van waarheid hebben.

Voor een paard is het heel onnatuurlijk om naar een kleine ruimte in te gaan waaruit het niet kan ontsnappen en dit is tegen zijn natuurlijke vluchtgedrag in. Waarom zou een paard de trailer inlopen? Wat levert het op en is het prettig of niet? Een antwoord op deze vragen zou de sleutel kunnen zijn tot het oplossen van het trailer-laden-probleem.

Basis

Trailerladen zou net als het zadelmak maken bij het opleiden van het paard bij de basis moeten horen. Maar hier wordt weinig of geen aandacht aan besteed en wordt van het paard op latere leeftijd verwacht dat hij het ‘gewoon maar even’ moet doen. Het zou een deel moeten zijn van de totale omgang. Ontspanning en vertrouwen zijn nodig om het paard veilig te vervoeren.

Basisgrondwerk hoort bij het trailerladen. Als het paard goed aan de hand volgt, goed stil staat en achteruitloopt, kan begonnen worden met het lopen over balkjes zowel voor- als achterwaarts. Vooral het laatste is heel belangrijk. Braaf achterwaarts betekent dat het paard later beter achteruit van de klep af zal lopen.

Kennismaking

Is de basis tussen mens en paard goed dan volgt een eerste kennismaking met de trailer. Met het voordeurtje open en alle stangen eruit is lijkt het méér open.  Zonder druk laten kennis maken en, als met één voet op de klep, het paard belonen. Belonen kan via een moment van rust, stem, of een beloning in de vorm van een kleine traktatie. Na een teken van de begeleider weer van de klep af laten gaan. Is het paard eenmaal gewend aan de klep, loopt het er makkelijk op en blijft ook rustig staan, kan gevraagd worden echt de trailer in te gaan. Stap voor stap en rust tussen elke stap met eventueel een beloning. Heel rustige druk van achteren kan helpen, bijvoorbeeld met de hand, een longeerlijn of zweepje. Loopt het goed vooruit, stop er dan mee. Hulpmiddelen zijn afhankelijk van kennis van ruiter en timing is heel belangrijk. Er is altijd kans dat het paard in het begin direct weer achteruit wil lopen, maar dit zou je meteen kunnen corrigeren door het terug naar binnen te laten gaan. Het is dan de kunst om vooruitgang te boeken door op het goede moment door te zetten als het paard tegenwerkt maar ook te stoppen als het goed gaat. Timing dus.

Beloning in de vorm van voer zal in het begin misschien helpen maar er moet rekening worden gehouden met een terugval en kan het na een hapje nemen weer gewoon achteruitgaan. Voer werkt dus niet áltijd als lokmiddel. Het ligt eraan of dat wat je geeft de tegenzin die het paard heeft om de trailer in te gaan, kan oplossen.

Binnen

Eenmaal binnen is het niet aan te raden de stang meteen in te hangen. Het is goed deze eerst even te laten zien, ruiken en voelen en daarna voorzichtig tegen de billen drukken. Een pas naar voren màg maar accepteer geen tegendruk. Ook laten wennen aan het geluid van het inhangen van de stang voordat deze echt wordt ingehangen en vastgezet. Zit deze eenmaal vast, na een kort moment weer weghalen zodat het merkt dat dit tijdelijk is. Rustig weer achteruitgaan, met het hoofd omlaag. Zodra de achterbenen op de laadklep komen, kan namelijk in een reflex het hoofd omhooggaan en kan het dier zijn hoofd flink stoten.

Gaat dit allemaal goed dan kan het paard van voren vastgezet worden. Beter niet te kort want als het dier zijn hoofd niet goed kan bewegen kan dat de balans verstoren. Nu kan de klep ook worden gesloten. De klep sluiten zonder dat de stang wordt geplaatst is niet goed voor de stabiliteit van de trailer. Voor degene die de klep opendoet om het paard uit te laden, is dit ook heel onveilig.

Rijden

De volgende stap is een stukje rijden. Maak de eerste paar keren liefst korte ritjes. Rustig rijden en maak waar je naar toe gaat voor het paard plezierig: dit kan ook gewoon meteen weer terug naar stal zijn. Sommige paarden vinden na een tijdje de trailer juist een plekje van rust want eenmaal uit de trailer moeten ze vaak direct aan het werk, bijvoorbeeld regelmatig op wedstrijd gaan of naar een andere plaats om te trainen.

Er zijn paarden die hun evenwicht slecht kunnen bewaren en leunen dan tegen de wand of het tussenschot. Omdat ze hun gewicht niet over hun vier benen verdelen, kunnen ze bij ruw rijgedrag zelfs onderuitgaan.

Vertrouwen

Problemen kunnen ook worden veroorzaakt door degene die gaat laden. De band tussen die persoon en het paard kan belangrijk zijn. Is er geen vertrouwen of is die persoon onzeker, nerveus, gespannen, gejaagd, ongeduldig? Het paard zal dit zeker aanvoelen. Wordt deze persoon als leider gezien en laat het merken respect en vertrouwen te hebben?

Specialist

Komen er toch steeds terugvallen dan is het misschien beter om niet te blijven aanmodderen. Je kunt altijd een trailerlaad-specialist inschakelen. Soms zijn er maar een paar keer nodig om het laden goed te laten gaan. Deze zullen ook aangeven dat timing heel belangrijk is én blijft. Elke specialist heeft zo zijn eigen methode. Kijk dus eerst even welke manier jou het beste lijkt.

Bron: InfoNu Dier-en-Natuur/Manegeruiter

Foto: