Training langzaam weer oppakken

Lockdown was een geweldige kans voor onze paarden om wat welverdiende rust en ontspanning te hebben, maar het wedstrijdseizoen staat (hopelijk) bijna voor de deur. Heeft je paard een leven als gepensioneerde gehad, is het misschien tijd om  weer in een soort routine in het trainen te brengen.

Nu de zomer dichterbij komt, wedstrijden je agenda misschien al gaan vullen, zijn er mogelijk gedachten die in je op kunnen komen, als jullie samen weer aan het werk gaan …

Zijn deze 8 herkenbaar?

  1. ‘Kunnen we wegkomen met nog een week vrij?’

Dit is een beetje zoals wanneer je zegt dat je een nieuw dieet gaat beginnen en jezelf elke zondagavond belooft dat mórgen echt je startdag is. Je hebt het rijden weer een tijdje uitgesteld. Zelfs als je er eindelijk toe besluit, zal je er over nadenken of nog een weekje rustig aan doen écht geen kwaad kan. Soms weet je dat je jezelf even moet schoppen en gewoon moet beginnen.

  1. ‘Zal het gevaarlijk zijn?’

Je kent natuurlijk je paard en de ‘gebruiksaanwijzing’ als het vakantie heeft gehad, maar de lente hangt zeker in de lucht. Een paard dat al een tijdje niet aan het werk is, voelt zich waarschijnlijk een beetje fris. Zorg dat er iemand bij de hand is als je die nodig hebt. Neem verstandige voorzorgsmaatregelen voordat je in het zadel klimt. Nu staat veiligheid voorop, anders kan het gebeuren dat je de rest van het seizoen vrij moet nemen. “Waar is dat bokriempje?

  1. ‘Het paard is echt niet fit’

Als je er eenmaal op bent, rijd je een ronde en je paard houdt de witte vlag al omhoog. Het duurt lang voordat een goede conditie is bereikt, dus overdrijf het niet. Bouw belasting van het paard langzaam op.

  1. ‘Ik ben nog minder fit dan mijn paard!’

Wie zei dat ruiters “gewoon zitten”, heeft geen idee! Ze zeggen altijd dat je longen het begeven vóór je benen tijdens het sporten, maar jij zweert dat je dijen brandden nadat je bent gestapt. Pijnlijk!

  1. ‘Ik heb een les nodig’

Alles voelt een beetje roestig en ruw aan. Maak je geen zorgen als het de eerste keer sinds een tijdje. Onthoud gewoon wat je instructeur altijd zegt: hoofd omhoog, hakken naar beneden en wees positief. Succes gegarandeerd.

  1. ‘Hoe lang voordat ik mijn eerste buitenrit kan maken?’

Dus als we nu meteen beginnen met oefenen, heb ik precies 63 dagen, 4 uur en 7 minuten.

  1. ‘Ik heb dit zo gemist’

Soms vraag je je af waarom je ooit die pauze van het rijden hebt genomen. Oh ja, vroeg donker, telkens die regen en geen wedstrijden, training en buitenritten. Nú weet ik het weer…

  1. ‘Ik moet mijn spullen echt schoonmaken’

Een van die lockdown-klussen die gewoon nooit zijn gedaan, toch?

Bron: H&H

Foto: PixabayJulienRoudier