Twaalf stappen voor een goed 2021

Hoe maak je een eigen programma voor jou en het paard op maat, met als doel de beste samenwerking te hebben in 2021 (Corona-toegestaan)?

Van maand tot maand

Doen in januari

Is er iets dat je altijd al wilde doen? In januari zijn de dagen nog kort en is het weer onbetrouwbaar, dus gebruik dit als bedenktijd. Wat zijn je doelen voor 2021 en hoe ga je deze bereiken? Van eventing tot western proberen, plan hoe je het wil laten werken. Kijk wat erbij komt kijken en werk misschien samen met een maatje voor motivatie.

Fitness februari

De meesten van ons voelen zich in deze tijd van het jaar een beetje gek. Begin met de voorbereiding op het komende jaar door jullie samen weer aan het sporten te krijgen, of dat nu Pilateslessen voor jou is of grondwerk voor het paard.

Opstarten in maart

Tijd om weer vaker in het zadel te kruipen! De dagen worden langer en (hopelijk) leuker, dus het is tijd om de training een beetje op te voeren. Als het paard in de winter niet veel heeft gedaan, begin dan voorzichtig met buitenritjes of grondwerk.

Stapje verder in april

Ga nog een stapje verder. Maak een gevarieerd oefenprogramma met grondwerk, buitenrijden en springen om je conditie te verbeteren, en probeer een uur per week toe te voegen totdat je weer helemaal in je normale ritme bent.

Onderhoud het in mei

Je bent sterk begonnen, ga nu door! Het seizoen voor veel disciplines is hopelijk inmiddels in volle gang, dus als je aan een wedstrijd kunt deelnemen, moet het paard fit genoeg zijn. Doe je niet aan wedstrijden mee, kun je door het paard fitter te krijgen, klaar zijn voor langere ritten in de zomer.

Niet rennen in juni

Maak je geen zorgen, we pleiten niet voor het opgeven van hardlopen als dat jouw ding is! Niet rennen in juni gaat over het aanpakken van een slechte gewoonte van paarden, zoals een paard dat altijd in rengalop gaat bij buitenritten, of de staldeur uit stormt voordat je klaar bent. Deze lijken op zichzelf misschien niet erg, maar kunnen heel vervelend of zelfs gevaarlijk zijn. Onthoud dat sommige, schijnbaar slechte gewoonten, lichamelijke oorzaken kunnen hebben. Vraag eens aan de dierenarts als je het niet zeker weet. Maak anders van juni de maand waarin je besluit het paard van een bengel in een engel te veranderen.

Jouw beurt in juli

Nu is het jouw beurt! Focus op een slechte gewoonte die je als ruiter hebt (handen niet stil kunnen houden, altijd naar beneden kijken, in het zadel wiebelen, tenen naar buiten draaien). Maak van juli de maand waarin je hier écht aan werkt en kom er eindelijk bovenop. Investeer in een reeks lessen om te helpen.

Relax in augustus

Het zou niet alleen maar werk en geen opgave moeten zijn. Zelfs als je nog midden in het wedstrijdseizoen zit, maak dan tijd vrij voor lange avondritten met vrienden, strandritjes of een picknick. Het helpt voorkomen dat het voor het paard saai wordt en herinnert jou eraan hoe leuk paardrijden kan zijn.

Geniet in september

Misschien wel de beste maand van het rijjaar! Veel concoursen beginnen ten einde te lopen, dus de druk om aan de top te blijven, wordt een beetje minder. Het weer is normaal gesproken nog steeds mooi, paarden leven nog steeds buiten, er is veel daglicht. Kortom dit is een maand om van te genieten.

Kies in oktober

Het kan moeilijk zijn om enthousiasme in oktober vast te houden, nu de dagen korter worden. Blijf gemotiveerd door ‘ja’ te zeggen tegen iets nieuws: een indoor clinic, een proefles van een nieuwe discipline of een groepsuitje.

Kennis opdoen in november

We doen ‘geen stijgbeugels november’ en voel je vrij om die stijgbeugels steeds vaker eens weg te nemen. Maar waarom zou je niet ook eens uitkijken naar paardensportdemo’s en clinics om je kennis in jouw discipline of misschien zelfs in een nieuwe te verdiepen?

Rust in december

Na dat alles zijn jullie waarschijnlijk toe aan rust. Blijf een beetje bezig met wat grondwerk en weekend ritjes, maar behalve dát is het seizoen voor warme chocolademelk en rust! En als je paard een pauze heeft gehad, zorg er dan voor dat je niet overdrijft in de kerstvakantie, anders zou je jezelf kunnen voorbereiden op een januari van verplichte boxrust en revalidatie.

Bron: H&H

Foto: Pixabay