Tweelingveulens zijn zeldzaam

Tweelingveulens, heel bijzonder en zó leuk! Vorig jaar werden onder andere in Staphorst en Oud Ootmarsum tweelingveulens geboren. In 2017 werd de Welsh Cob tweeling Tilly en Lilly in het Engelse Wingfield geboren en in het Brabantse Westerbeek de mooie hengstjes Moos en Morris. Ook was er de ‘toevalstreffer’ bij de Noriker hobby-fokker Rudolf Hartlieb uit het Oostenrijkse dorp Berg, die compleet verrast werd door de bijzondere geboorte van Max en Lena.

Heel bijzonder

Het is bekend dat tweelinggeboortes bij paarden echt heel bijzonder zijn. Ze komen maar weinig voor. Van nature is het lichaam van een merrie er niet geschikt voor. Vaak overlijdt er dan ook een van de twee. Máár zoals blijkt, kan het ook zo zijn dat zomaar alles goed gaat, al is de kans maar één op 10.000. In Europa gebeurt dat meestal niet vaker dan twee keer per jaar.

Noriker paard

Voor het Noriker ras is het al helemaal bijzonder want veel tweelinggeboortes zijn er niet van bekend. De Oostenrijkse Max en Lena behoren tot dit ras. Het Norikerpaard is een krachtig, gespierd, wendbaar Oostenrijks koudbloedpaard. Het blinkt uit in werklust en betrouwbaarheid en is een echt veelzijdigheidspaard. Of het nu gaat om rijden onder het zadel, aangespannen rijden, recreatief of wedstrijden, zwaar trekwerk op het land of in het bos, áltijd staan ze voor je klaar. Alle hengsten en merries moeten voor stamboekopname hun werkwilligheid laten zien in het landbouwwerk.

Groot risico

Een merrie met twee veulens. Mooi om te zien maar een paardenlichaam is ongeschikt om een tweeling te krijgen. Volgens Tom Stout, hoogleraar inwendige ziekten en voortplanting van het paard aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht zijn twee veulens aan de voet van de merrie natuurlijk bijzonder, maar ook een ontzettend groot risico. Van alle tweelingdrachten is vaak maar 1 procent met een goede afloop, waarbij zowel de twee veulens als de merrie er zonder problemen vanaf komen. Te weinig ruimte in de baarmoeder is een van de belangrijkste oorzaken van een mislukte tweelingdracht. Een grote placenta is nodig voor genoeg voedingsstoffen. Dat kost ruimte en in de baarmoeder is te weinig plaats voor de groei van twee goede placenta’s. Een paard is nu eenmaal niet gebouwd om het leven te schenken aan een tweeling. Normaal heeft een veulen al meer dan 65 procent van de baarmoeder nodig om een placenta te vormen die ook tot laat in de dracht goed werkt. Als er twee veulens in de baarmoeder zitten, krijgt één of krijgen ze zelfs allebei te weinig ruimte.

Tweelingveulens zijn dus echt een zeldzaamheid.

Bron: Hoefslag

Foto: privé Rudolf Hartlieb