Uitbraak Rhinovirus: en dan?

Het zal niemand ontgaan zijn dat op dit moment in het Spaanse Valencia een grote uitbraak is van het Rhinovirus. Er zijn veel paarden besmet en afgelopen weekend zijn er vier overleden. Ook hebben ruim 80 paarden op het concoursterrein klinische symptomen en circa tien paarden staan in externe klinieken.

Ook in Nederland zijn er in het verleden al vaker meldingen gedaan van deze besmetting.

Verhaal Kromkamp

Fokker Marijke Kromkamp heeft drie keer een grote uitbraak van een besmettelijke ziekte op haar stal gehad en doet haar verhaal.
Volgens haar dringt de ernst van de situatie nog niet door bij de meeste mensen. Drie jaar geleden begon ze een Facebook-pagina, hopende dat er meer meldingen zullen worden gedaan bij een uitbraak.

Meldpunt

Facebookgroep ‘Landelijk meldpunt voor besmettelijke paardenziektes’ heeft nu 8,8 duizend leden. Er wordt gewerkt met meerdere vrijwilligers aan de groep. Daarnaast heeft Kromkamp de pagina ‘Meldpunt op besmettelijke paardenziektes’ opgericht waar ze alle nieuwsberichten en informatie over uitbraken deelt. Ze is puur begonnen om haar paarden en die van anderen te beschermen tegen deze verschrikkelijke ziektes en mensen wakker te maken om de ernst van de situatie inzien.

Meld het!

Een veulen van haar is overleden aan het Rhinovirus. Op stal zijn er ook uitbraken geweest van droes, Rhodococcus en zooepidemicus egui spu. Rhodococcus geeft symptomen als koorts en benauwdheid. De medicatie voor het verhelpen is erg duur. Zooepidemicus egui spu is het broertje van Droes. Dat zijn ziektes die minder bekend zijn. Ook staan ze er niet om bekend dat ze besmettelijk zijn. Zooepidemicus is niet te behandelen, haar paarden knapten op met homeopathische middelen.

Ze is van mening dat stallen hun verantwoordelijkheid moeten gaan nemen om ter voorkoming van grote uitbraken en zegt: ‘Meld het!’

Verschrikkelijk

In Nederland en België is het niet verplicht om te melden dat er een besmettelijke ziekte op stal is uitgebroken. Frankrijk heeft wel een kaart waarop Rhino-uitbraken worden aangegeven. Het is echt verschrikkelijk om zulke uitbraken op je stal te krijgen, zowel mentaal als financieel. Het zou officieel gemeld moeten worden. Kromkamp vindt dat de overheid daar iets aan moet doen door het melden te verplichten.

De vaccinaties blijken vaak niet voldoende. Er zou iets beters ontwikkeld moeten worden om de paarden te beschermen. Bovendien werken vaccinaties alleen als je de hele stal laat enten tegen een ziekte. Het is ook belangrijk dat stallen zich aan het protocol moeten houden en niet met zieke paarden op pad gaan. Dat gebeurde nu wél in Spanje …

Bekijk hier de Facebookpagina

Bron: CAP
Foto: PixabayBA