Uitdaging: uit de stijgbeugels voor goede balans!

Zonder stijgbeugels rijden. Ben je op zoek naar een uitdaging? De volgende oefeningen kunnen het misschien interessant maken.

Galopsprongen

Leg met ongeveer acht galopsprongen ertussen, twee balken op de grond. Tel het aantal galopsprongen dat je daadwerkelijk maakt tussen de balken; wanneer dit eenvoudig en constant gaat, kun je gaan afwisselen. Probeer een sprong meer of minder te rijden, alléén op je zit dus zonder gebruik van je handen.

Stabiel zitten

Het rijden van overgangen, overgangen en nog eens overgangen zal je helpen om stabiel te zitten. Blijf voor je uit kijken, concentreer op je houding en rij met een zachte hand. Zonder beugels rijden kan best vermoeiend zijn. Begin rustig en bouw het langzaam op.

Eén hand

Doe de stijgbeugels uit, neem beide teugels in je buitenhand en laat je binnenhand rustig hangen. Zit rechtop, maar blijf ontspannen in je rug en nek. Maak voltes en slangenvoltes en probeer daarin van tempo te wisselen en overgangen te maken. Met deze oefening kun je het paard recht houden en de buitenschouder begrenzen.

Activeren

Draaf over drie of vier drafbalken, die in een hoek liggen. Zo kun je het paard activeren, zelf meegaan in de beweging. Dit laatste is erg belangrijk bij rijden zonder beugels. Ruiters blokkeren al vlug de beweging met hun zit en onderrug.

Longe

Aan de longe zonder beugels rijden, is een goede oefening om zo vaak mogelijk te doen, zelfs maar voor vijf minuten. Houd je dit een maand lang elke dag vol, zul je veel verbetering in je baalans en rijden gaan merken. Het is niet nodig om aan de longe zelf het tempo te controleren. Eventueel kun je het zadel vasthouden als je moeite hebt met het vinden van balans.

Nieuwe oefeningen

Nieuwe oefeningen zijn niet altijd nodig alleen maar omdat je zonder stijgbeugels aan het rijden bent. Doe gewoon wat je altijd doet, maar dan zonder steun van je beugels!

Bron: Horse&Hound/Hoefslag

Foto: Digishots