Vakantie: je paard ‘even in andere handen’

De zomervakantie dit jaar zal voor velen ‘anders zijn dan anders’. Ging je voorgaande jaren een paar dagen, of zelfs een paar weken, er helemaal even tussenuit zonder paard? Misschien blijf je dit jaar thuis, maar het kan uiteraard ook zo zijn dat je toch (misschien in eigen land) met vakantie gaat.

Veel paardeneigenaren hebben er geen problemen mee om hun paard even in (goede) andere handen achter te laten, maar anderen moeten er niet aan denken. De verzorging uit handen geven, hoe goed dat ook zou gebeuren, is geen optie.

Toestemming

De voorpret begint meestal als de vakantie is geboekt. Maar de stress begint eigenlijk pas als je gaat bedenken aan wie je jouw lieve viervoeter gaat toevertrouwen. Wie weet wat er allemaal kan gebeuren! Het is dus aan te raden om voor de babysitter een lijst te maken en een schriftelijke toestemming voor beslissingen in bepaalde situaties.

Wat áls…

Een voorbeeld: het paard heeft nog nooit koliek gehad. Je zult zien dat juist dát gebeurt als jij net op reis bent. Meestal weet de dierenarts wel raad en gaat de koliek over. Anders wordt het als de darm gedraaid zit en er misschien een operatie nodig is. Zou jij dat risico nemen omdat het paard bijvoorbeeld al ouder is? Belangrijk dus als de oppas precies weet wat er op zo’n moment beslist kan worden.

De hoefsmid

Je hoeft niet meteen aan ernstige zaken te denken, het kan ook ‘gewoon’ een verloren hoefijzer zijn. Wie is de hoefsmid en laat het paard zich braaf behandelen of is het er een met een speciale gebruiksaanwijzing? De ‘eigen’ smid zal dit wel weten, maar deze kan natuurlijk óók net met vakantie zijn.

Afspraken

Wat mag het paard niet en wél eten, wie zet het op de wei, wanneer en voor hoe lang? Hoe, óf en door wie wordt er getraind/gereden of gelongeerd? Het is ook verstandig een lijst te maken met afspraken en bijvoorbeeld een volmacht voor als hij ziek of gewond raakt.

Bron: St.Georg / Hoefslag

Foto: Pixabayjpduretz