Vakantie met paard: goede voorbereiding belangrijk

Als het geen verre wereldreis hoeft te zijn, dan bieden Nederland of de buurlanden ook geweldige mogelijkheden voor een vakantie met paard. Hoe beter de voorbereiding, hoe rustiger de vakantie.

Het hoeft niet elk jaar de Indische Oceaan te zijn, soms is de Noordzee voldoende. Vakanties met paarden kunnen zo mooi zijn. Maar zelfs een weekendje paard te paard moet goed gepland zijn. Want in de eerste plaats moet de vakantie rustgevend zijn voor paard en ruiter.

Waarheen?

Allereerst moet je in de planning rekening houden met het feit dat paarden een bepaalde tijd nodig hebben om zich aan te passen aan een nieuwe omgeving. Voor onze viervoetige vrienden betekent zo’n reis niet alleen rust. Het is een stuk eenvoudiger als het paard samen op reis kan gaan met zijn beste stal- of weidemaatje.

Bij het bepalen van de bestemming speelt de lengte van de vakantie een belangrijke rol. Voor een lang weekend of een week, zou je per dag niet veel meer dan twee uur met de auto moeten plannen. Anders wordt de reis stressvoller dan de hele vakantie.

Als je van plan bent om meerdere weken per keer weg te gaan, kun je ook een bestemming kiezen die maximaal acht uur verwijderd is. Of verder weg, maar dan met minstens één, zo niet meerdere overnachtingen.

Lang is beter

Een stressfactor voor paarden, en dus ook voor de ruiter, is de lengte van de reis. Een weekendje betekent meestal meer stress dan rust voor het paard, want als het gewend is geraakt aan de nieuwe omgeving, gaat het alweer naar huis. Als je een weekend gaat, begin dan met een stabiele stalgenoot erbij of zelfs meerdere. Dan ben je in goed gezelschap als ruiter en voelen de paarden zich ook beter.

Vakanties die langer dan een paar dagen en zelfs enkele weken duren, zijn in het algemeen beter voor het paard. Het heeft voldoende tijd om zich aan te passen. Minder stress betekent ook minder risico voor koliek. Het is aan te raden eigen voer mee te nemen. De reis zelf is vaak al stressvol genoeg, je kunt het spijsverteringskanaal beter niet extra belasten.

Kamer met uitzicht?

Zodra duidelijk is waar het heen moet gaan, gaat het erom de juiste stalruimte te vinden. Moet het een paddock-box zijn? Weidegang, ja of nee? Open stal? Eerst en vooral hangt het af van het soort stal waaraan het paard gewend is. Als het anders in een open stal wordt gehouden, zou je het niet op vakantie in een binnenbox moeten zetten zonder ramen.

Wat je ook beter niet kunt doen, is samen zetten met een vreemde kudde. Het risico op letsel en stress is hoger dan op ontspanning. Tenzij je een tweede, bekend paard bij je hebt. Dan staat vrijwel niets een gemeenschappelijk weiland in de weg.

Voor het geval dat…

Ook op je check-lijstje moeten je verzekeringen en vaccinaties staan. Hoe zijn de paarden in de (buitenlandse) stal ingeënt? Was er een toename van droes- of herpesuitbraken in de regio? Zo ja, was dat lang geleden?

Dekt je verzekering ook reizen? Wie betaalt als er iets gebeurt met het paard in de vreemde stallen? Je hoeft niet onnodig paniek te zaaien want meestal gaat alles goed, maar wees beter goed voorbereid dan achteraf de problemen thuis te hebben.

Voor de rest: geniet van je ruitervakantie!

Bron: St.Georg

Foto: Digishots