Vannacht gaat óók voor paarden zomertijd in

Dit weekend wordt de klok weer een uur vooruit gezet. Steeds is er de vraag of we dit wel zo fijn vinden: elk half jaar wisselen tussen winter- en zomertijd. De meningen zijn verdeeld omdat er mensen zijn die liever altijd een wintertijd zouden hebben of juist altijd een zomertijd.

Het elk half jaar weer aanpassen, daar zitten ook sommige paardeneigenaren niet op te wachten. Welke invloed heeft het op de dieren, zijn zij ook een beetje ‘van slag’?

Voor- en nadelen

In lente en herfst omschakelen tussen zomer- en wintertijd lijkt voor slechts een enkeling écht een voordeel. Er kleven tenslotte nogal wat nadelen aan zoals praktische ongemakken maar ook lichamelijke en psychische ongemakken.
Vooral voor werkenden en scholieren zou zomertijd voordeel hebben omdat het langer licht is en in de avonduren dus meer tijd is voor ontspanning en/of sport. Mensen met dieren zouden, om verschillende redenen, áltijd zomertijd als voordeel zien.

Onrust

Omdat dieren van ons afhankelijk zijn, raken ze door het wisselen ook uit hun ritme. Bij paarden, die op vaste tijden worden gevoerd, zal het even tijd kosten om aan het uur verschil te wennen. Er kan dan onrust op stal komen. Dieren die in het wild leven en zich van de ene op de andere dag moeten aanpassen aan deze keuze van de mens, krijgen bijvoorbeeld te maken met verschuiving van verkeersdrukte. Dit heeft weer als gevolg meer ongelukken met (overstekende) dieren op de wegen.

Nét dat beetje verschil

Paardeneigenaren vinden een extra uurtje daglicht meestal wel prettig. Het paard niet meer in het donker uit de wei halen, ‘s avonds nog een buitenritje maken of in de buitenbak trainen/lessen. Vóór het donker is, zijn dan ook alle klusjes geklaard. Alles is meer ontspannen en er is nog lekker tijd om te relaxen buiten op een bankje. Als het weer ook nog een beetje meezit, maakt zomertijd nét dat beetje verschil.

Bron: manegeruiter
Foto: pixabay.drcastanho

What do you want to do ?

New mail