Veerkrachtig zijn door ervaringen met paarden

Mensen die erin slagen om tegenslagen om te buigen hebben veerkracht! Hoe hebben ervaringen met paarden jou tot een veerkrachtiger persoon gemaakt?

Ervaringen

  1. Je leert het moeilijke te aanvaarden door het makkelijke

Met paarden zijn er goede dagen, slechte dagen, geweldige dagen en een aantal echt verschrikkelijke dagen. Maar je weet dat deze dagen bij elkaar opgeteld je eigen unieke reis vormen. Er zullen periodes zijn met een paard, en in het leven, waarin je hoog vliegt, volledig op één lijn zit en je doelen bereikt. En dan kunnen in een oogwenk dingen op zijn kop worden gezet en kan het voelen alsof alles fout gaat. Maar je weet dat die gelukkige tijden weer om de hoek komen want zo gaan soms de dingen nu eenmaal.

  1. Je begrijpt dat niet altijd alles kan gaan zoals je had gepland

Je kunt oefenen tot je een ons weegt, je kunt elke beweging of sprong thuis vastleggen en je kunt de beste les ter wereld krijgen die je in de wolken laat zijn.  Maar bij sommige wedstrijden is het gewoon niet jouw dag en uiteindelijk was het gewoon niet goed. En dit kan zich keer op keer herhalen. Je leert te vertrouwen en niet ontmoedigd te raken als er iets misgaat, ook al kan dit soms heel moeilijk zijn.

  1. Je weet dat hard werken vaak loont

Menig trainer zal het al gezegd hebben dat hard werken vaak loont, ook al heb jij of het paard nog zoveel talent.  Je kunt het meest van nature atletische dier ter wereld hebben, of de meest begaafde ruiter zijn. Doe je echter niet hard je best, is het onwaarschijnlijk dat je jouw doel zult bereiken. Vaak is het een kwestie van dag in dag uit dezelfde alledaagse routine oefenen. Ervoor zorgen dat je de basis hebt voordat je doorgaat met grotere dingen. Je talent brengt je nergens heen als je er geen moeite voor doet, zowel in als uit het zadel.

  1. Je weet hoe weer op te staan na tegenslag (of van paard bent gevallen)

Letterlijk, behalve als er een ambulance nodig is, zijn er maar weinig ruiters die na een valpartij niet meer opstappen. Als je in het leven tegenslag hebt, kan het moeilijk zijn om jezelf ‘af te stoffen en weer op te staan’. Maar die tegenslagen maken je sterker en zorgen ervoor dat je de goede dagen nóg meer gaat waarderen.

  1. Je weet dat je niet moet rennen voordat je kunt lopen

Deze is zó aan de orde met paarden en is een uitgangspunt dat je ook op veel gebieden van het leven kunt hebben. Hoewel mensen je misschien pushen en onder druk zetten om dingen voor elkaar te krijgen, ben jij je ervan bewust dat juist dat beetje extra tijd geven aan jezelf en niet de bochten afsnijden, je zal belonen. En mensen leren, net als paarden, dingen op verschillende snelheden, dus geduld loont!

Veerkrachtig zijn is waardevol en positief voor de kwaliteit van ons dagelijkse leven en werk. Het kan helpen om met stress en tegenslag goed om te gaan. Je kunt het gebruiken als je het nodig hebt en zorgt er dan weer voor dat je je goed zult voelen.

Bron H&H
Foto: PixabayFreepics4you