Veeroosters gevaarlijk voor paarden

De meeste ruiters weten wel dat het niet verstandig is om op een paard over een veerooster te gaan. Het kan tóch nog gebeuren, als het paard ergens van schrikt en in paniek er overheen gaat.

Veeroosters (en wildroosters) zijn in een wegdek aangebracht om te voorkomen dat vee of wild een gebied verlaat of binnenkomt.

Twee voorbenen vast

Afgelopen zaterdag 30 januari is aan het einde van de middag een paard in het Groningse Midwolda met twee voorbenen vast komen te zitten in een veerooster. Het dier was ergens van geschrokken en moest daarna uit die gevaarlijke situatie worden bevrijd door de brandweer van Winschoten.

Dierenarts

Behalve de brandweer kwam er ook een dierenarts, die het paard verdoofde, zodat het rustig zou blijven en zichzelf en hulpverleners niet kon verwonden. De brandweerlieden maakten onder andere gebruik van gespecialiseerdere redgereedschappen. Zo probeerden ze de ijzeren staven van het rooster door te flexen. Na een reddingsoperatie, die een uur duurde, kwam het paard gelukkig los.

Enkele kneuzingen

Het dier werd met een trailer weer naar zijn stalling gebracht. Gelukkig is het er, op enkele kneuzingen na, redelijk goed vanaf gekomen.

Bron: Buitenruiters / OldambtNu

Foto: PixabayRJA