Veilig op weg in de winter met trailer

Ondanks dat het landschap vaak een mooi gezicht is in de winter, kan het zorgen voor momenten dat je wat minder geniet van dit seizoen met vorst, sneeuw en de gladheid die daarbij komen kijken. Die momenten zijn er bijvoorbeeld als je met de paardentrailer op pad wil gaan.

Vooraf controleren

Het is belangrijk dat de banden in orde zijn, niet uitgedroogd of erger nog dat ze glad zijn en ook van groot belang voor het veilig vervoeren, is de bandenspanning. De remmen moeten prima in orde zijn tijdens een vorstperiode want de remkabels kunnen vastvriezen met alle gevolgen van dien! Beschermen van de trekhaak van de trailer en de handrem tegen vocht en insmeren scharnieren met vet als hij langere tijd niet wordt gebruikt, zijn ook aandachtspunten. Het is beter een onderhoudsbeurt niet over te slaan want deze zorgt voor een groot deel voor de veiligheid. Als de paardentrailer onder een afdak of binnen kan staan, verlengt dit uiteraard de gebruiksduur. Er kan ook een speciale hoes overheen worden gedaan.

Tweepaardstrailer

In de winter met de trailer de weg opgaan, vraagt voor extra voorzichtigheid. Ook als er geen sneeuw of ijs ligt kunnen de wegen erg glad zijn. Als veel over binnenwegen wordt gereden en er maar één paard in een tweepaardstrailer staat, is de beste plek voor het het paard links. Het gevaar van omkiepen is dan kleiner bij rotondes of bermen die soms nog zacht zijn.

Temperatuur

Het is uiteraard wel zo prettig voor het paard als het geen extreme kou hoeft te lijden in de trailer en dat het niet op de tocht staat. De ramen of dakluiken van de trailer hoeven echter niet dicht want deze zijn weer belangrijk voor ventilatie. Ook al vriest het buiten, de temperatuur in een dichte trailer kan dan toch hoog oplopen en hierdoor kan het paard erg gaan zweten. Staan er meer paarden in de trailer dan wordt het sneller warm. Voor een geschoren paard dat alléén vervoerd wordt, zou er toch wel het beste een deken kunnen worden gebruikt. Bij lange ritten is het verstandig te zorgen voor (lauw) drinkwater. Als de laadklep bij het in- en uitladen glad is, kan het paard uitglijden en ook dát is een punt van aandacht!

Goed voorbereid de weg op kan een hoop ellende voorkomen. Veiligheid ook hier voorop! En als je viervoeter zich dan ook nog eens prettig voelt in de trailer en rustig staat, is dat beslist een stuk aangenamer voor de chauffeur.

Bron: Hoefslag

Foto: Shutterstock

Voorbeeld van een ongeluk met trailer door gladheid