Veiligheid: niet alleen voor ruiters en stalmedewerkers

Denk je dat vooral stalmedewerkers en ruiters te maken kunnen krijgen met kleine of grote ongelukken tijdens de omgang met paarden? Onderzoek heeft laten zien dat er nog een heel andere groep mensen is die dit kan overkomen.

Wetenschappers deden eens navraag bij verzekeringen. De meeste ongelukken waren bij ruiters, leerlingen en stalmedewerkers, maar er waren ook veel meldingen van dierenartsen, studenten, instructeurs, maatschappelijk werkers, politieagenten en zelfs kantoormedewerkers.

Meldingen

Volgens een Scandinavisch onderzoek werden er ongeveer 170 meldingen gedaan door beroepsruiters. Verder werden er nog eens 130 doorgegeven door bijvoorbeeld dierenartsen en stalmedewerkers. Het onderzoek liet ook zien dat bijna 90% van de verwondingen waren bij vrouwelijke stalbezoekers en 40% jonger was dan 18 jaar.

Veilig gedragen

In de paardenbranche is het goed mensen aan te sporen en uit te leggen dat ze zich veilig moeten gedragen rondom paarden om ongelukken te voorkomen. Het is belangrijk vanaf de eerste dag dat veiligheidsmaatregelen zo makkelijk mogelijk worden gemaakt. Iedereen zou moeten weten hoe er moet worden gewerkt/omgegaan met paarden.

De persoon die namens de onderzoekers sprak, is van mening dat de rol van de stalmanagers/eigenaars hierbij heel belangrijk is. Zij zijn medeverantwoordelijk voor de veiligheid van onder andere medewerkers en bezoekers op stal.

Bron: Hoefslag/Horsetalk

Foto: iStock