Verbranden door de zon: niet onderschatten!

Voor de komende dagen is weer veel warmte en zon voorspeld. Bedenk wel dat paarden, net als wij, last kunnen hebben van die zonnestralen en kunnen verbranden. Wat is zonnebrand precies en wat moet je doen als een paard is verbrand?

Zonnebrand komt door te veel ultraviolette (UV) straling in het zonlicht. Dat kan schade veroorzaken aan de huid. Een huid met weinig pigment (roze) neemt veel makkelijker UV straling op dan een huid met veel pigment (donkere).

Onderliggende huidskleur

Een dun- of onbehaarde huid verbrandt sneller dan die met een dikke vacht. Deze gevoelige roze huid vind je bij paarden op neus, lippen en onderbenen. Bonte paarden, lichte paarden met een ongepigmenteerde huid en paarden met veel witte aftekeningen zijn gevoeliger voor zonnebrand. Het is niet de lichte vacht maar de onderliggende huidskleur die deze gevoeligheid bepaalt. Een schimmel bijvoorbeeld, heeft een witte vacht maar een donkere huid.

Soms kan de huid ook gevoeliger worden voor zonlicht.

Giftige stoffen in de huid nemen door zonlicht extra energie op, waarbij ‘vrije radicalen’ ontstaan, die zorgen voor schade in de cellen en weer (ernstige) ontsteking in de huid kan veroorzaken. Deze zijn te vinden in planten zoals St.Janskruid, bereklauw en rode klaver. Ook geneesmiddelen, zalfjes en crèmes kunnen die werking hebben.

Jacobskruiskruid is een bekende, veel voorkomende plant die leverproblemen bij paarden kan geven. De lever kan bij ernstige schade de afvalstoffen in het lichaam niet meer goed verwerken. Een van die afvalstoffen zorgt ervoor dat de huid gevoeliger wordt voor zonlicht.

Verschijnselen

Zonnebrand neemt bij paarden al snel ernstige vormen aan als ze niet op tijd schaduw op kunnen/willen zoeken.

Bij milde zonnebrand is de huid alleen rood, warm, verdikt en pijnlijk, maar er zijn geen blaren, korsten of wonden.

Bij ernstige verbranding kunnen blaren ontstaan waar vocht uitkomt. De huid sterft na enkele dagen helemaal af, waarna een open wond of korst komt. De huid onder de korst zal langzaam genezen en de korst zal gaan loslaten.

Mok is een huidontsteking van de onderbenen, die ook door zonnebrand kan ontstaan en/of niet zal genezen.

Verbranding voorkomen is mogelijk door een hoge factor zonnebrandcrème op de (roze) neus, witte/roze aftekeningen en witte benen van het paard smeren.

Diagnose en behandeling

De échte schade van zonnebrand zie je vaak pas na enkele dagen. Het is heel belangrijk om de ernst van de verbranding in te schatten en andere oorzaken, zoals een leverprobleem, uit te sluiten. Hiervoor kan bloedonderzoek naar leverwaarden en leverfunctie bijvoorbeeld nodig zijn.

De behandeling hangt af van de ernst van de verbranding. Een dierenarts kan daar het best in adviseren. Belangrijk is om te realiseren dat de genezing van ernstige zonnebrand weken tot maanden kan duren!

Bron: Cap
Foto: Marij Rongen-Bosch