Verdriet toelaten na overlijden paard

Je moet er niet aan denken, maar er komt misschien ooit eens het moment dat je afscheid moet nemen van een paard of pony doordat het overlijdt. Emotioneel en verdrietig.

Waardig afscheid

Hoe verdrietig ook, het is niet onverstandig als er wordt nagedacht over de voorbereidingen, de mogelijkheid een waardig afscheid te kunnen nemen, de manier van levensbeëindiging, het afscheidsmoment, het vervoer en de eindbestemming van het lichaam van het paard. Moeilijke keuzes als het moment plotseling daar is. Waarom maak je bepaalde keuzes? Als het overlijden van het paard te voorspellen is, is het verstandig, indien het paard verzekerd is, vooraf contact op te nemen met de verzekering. De mogelijkheden en kosten kunnen namelijk nogal verschillen. Er bestaan aparte uitvaartverzekeringen voor paarden.

Euthanasie

Een dierenarts kan euthanasie uitvoeren. Dat kan bij de kliniek/dierenartspraktijk gebeuren. Als dit thuis of op stal gebeurt, moet er nog voor gezorgd worden dat het dode lichaam van het paard afgevoerd moet worden.

Slachthuis

De keuze een paard te laten slachten is zeker niet gemakkelijk maar het kan je financieel wel nog iets opleveren. Soms is het paard niet goed voor het slachthuis en slachten dus niet mogelijk. Leuk of niet, volgens de Europese regelgeving is namelijk elk paard in principe goed voor de voedselketen maar alle medicijnen, die gegeven worden tijdens zijn leven, moet worden bijgehouden. Er kan extra vermeld staan dat het paard niet bestemd is voor slacht. Hiervoor is in het paspoort een speciale pagina die door eigenaar en door dierenarts kan worden afgetekend. Deze regel is er zodat medicijnen die het paard krijgt niet ook bij de mens terechtkomt. Bekijken van ieder paard apart is daarom erg belangrijk. Risico’s met betrekking tot voedselveiligheid dienen voorkomen te worden. Elk paard moet een paspoort hebben en gechipt zijn. Sinds januari 2016 wordt van alle veulens een volledige schets opgenomen in het paspoort.

Ophalen voor destructie

Sterft het paard een natuurlijke dood of was er sprake van euthanasie, dan kan er gekozen worden voor destructie (vernietiging). Bij destructie kan het paard op verschillende manieren worden opgehaald. Omdat dit vaak een emotionele gebeurtenis is, wordt er ook wel privé ophaalservice geboden. Ophalen door heel Nederland kan via het bedrijf Rendac.

Paardencrematorium

Duurder is het om een paard te laten cremeren in een paardencrematorium. Er kan dan gekozen worden voor een kunstvoorwerp als urn, een sieraad met een beetje as of de as op een bepaalde plek laten uitstrooien. Het is verstandig goed te informeren naar de kosten en de mogelijkheden en dan kan er beslist worden, in welke vorm dan ook, een aandenken aan het paard te houden.

Afstaan wetenschap

Soms wordt besloten het paard af te staan aan de wetenschap. Het is dan niet voor het paard nog van nut, maar wel voor de artsen die misschien daardoor een volgende paard, of welk paard dan ook met de zelfde ziekte, beter kunnen helpen. Paarden kunnen aangemeld worden voor pathologisch (ziektekundig) onderzoek om de ziekte- of reden van dood vast te stellen. Daarnaast is pathologisch onderzoek een belangrijk onderdeel van het toezicht op de landelijke dierengezondheid.

Begraven van een pony of paard is verboden in Nederland.

Paspoort

Het is verplicht na het overlijden het paspoort van het paard op te sturen naar de instantie die dit heeft afgegeven. Het overlijden wordt genoteerd in het betreffende stamboek. Het paspoort blijft altijd eigendom van de uitgevende instantie en het paard wordt afgemeld zodat het paspoort niet meer kan worden gebruikt.

Wedstrijd

Komt een paard te overlijden tijdens een wedstrijd dan gelden hier speciale regels voor.

Verwerken verdriet

Afscheid moeten nemen van paard of pony is zwaar, zeker voor kinderen of bijvoorbeeld mensen die er op een zorgboerderij voor zorgen. De banden zijn vaak heel sterk. Door het onderwerp bespreekbaar te maken (er zijn goede boeken te krijgen over de dood van een dier), kun je een hoop narigheid voorkomen. Laat het verdriet toe, het lucht ook vaak op als je het met elkaar kunt delen en elkaar kunt steunen in het verwerken.

Er zijn ook mensen die verdriet verwerken door het simpelweg van zich af te schrijven:

34 Jaar, alles verliep moeizaam en traag. Nog dierwaardig? Dat was de vraag.
Je mooie ogen vertelden mij ‘Ik ben niet meer zo blij’.
Heb het einde niet uit egoïsme afgewacht en je naar jouw laatste rustplaats gebracht.
Wij tweetjes samen, te voet, zonder glimlach, op een koude, prachtige en zonnige winterdag.
Het was zwaar, de weg alleen terug. Jouw halster in mijn handen, lopend, heel vlug.
Want niemand mocht ze zien, de tranen, die toch vanzelf wel kwamen.
Lieve, lieve oude Willemijn, het deed pijn maar het waren mooie jaren die we samen mochten zijn.

Bron: Hoefslag / privé

Foto: Shutterstock