Vermindering stress door verlichting bij trailerladen

Kan verlichting helpen bij het verminderen van stress bij paarden tijdens het trailerladen? Franse onderzoekers beoordeelden of lichtkleur (geelachtig tot blauwachtig licht) en/of lichtstroom (flux: hoe intens de uitgestraalde lichtenergie is) invloed had op hartslag en/of gedrag van paarden.

Makkelijker

Vanuit fel daglicht in een donkere trailer gaan, kan behoorlijk spookachtig zijn, vooral als je een paard bent. Franse onderzoekers zeggen dat speciale trailerverlichting, met de juiste helderheidsniveaus, de overgang voor een paard van buiten naar binnen makkelijker kan maken.

Claire Neveaux, onderzoeker en gedragsconsulent is van mening dat paarden niet hetzelfde zien als mensen, vooral omdat ze het moeilijker hebben om zich aan verschillende soorten helderheid aan te passen, zoals van helder naar donker gaan of omgekeerd. Dus dit kan echt een grote invloed hebben op het op de trailer zetten van een paard.

Kelvin (K)

Om die theorie te testen, brachten Neveux en collega’s LED-lampen met verschillende helderheden aan in de trailers. Met de lichten konden de onderzoekers de witheid aanpassen van 2700 K (geelachtig licht) tot 6300 K (blauwachtig licht), evenals de lichtstroom (de intensiteit van de uitgestraalde lichtenergie). Keurtemperatuur van verlichting, Kelvin (K), is de warmte van licht. Dit heeft niets te maken met hoe warm de lamp wordt, maar of het licht ‘warm of koud oogt’. Hoe hoger het aantal Kelvin hoe “kouder” en witter het licht is. Hoe lager het aantal Kelvin hoe “warmer” en geler het licht is.

Het onderzoek

Ze gebruikten paarden met weinig laadervaring, 22 Franse 2- en 3-jarige dravers in normale wedstrijdtraining. Ze waren allemaal al eerder eens op reis geweest (als veulens met hun moeders in open trailers), maar dit was de eerste ervaring met een standaard tweepaards trailer met rechte lading.

Er werden verschillende lichtomstandigheden getest, die allemaal de hele binnenkant van de trailer verlichtten, zonder schaduwen of donkere vlekken achter te laten.

– Natuurlijke verlichting (geen kunstlicht)

– 4500 K (kleurtemperatuur die niet overdreven geel of blauw is) bij 100% flux

– 4500 K bij 50% flux

– 6300 K bij 100% flux

– 2700 K bij 100% flux

Ze laadden elk paard met drie verschillende verlichtingen, inclusief natuurlijk licht, met 20 dagen tussen elke test. Ze gebruikten veelvoorkomende technieken voor het laden: halsterdruk met vrijgave wanneer het paard naar voren bewoog, voedselbeloningen om naar of in de trailer te komen en 10 seconden achterhanddruk (maximaal drie keer).

Minder stress

Paarden hadden de laagste hartslag en vertoonden het minste negatieve gedrag wanneer ze in een trailer werden geladen die verlicht was tot 4500 K bij een flux van 50%. Het kostte ook aanzienlijk minder tijd om ze te laden en ze vertoonden minder stress als er meer verlichting binnen was. Dit kwam waarschijnlijk door het weinige lichtverschil tussen binnen en buiten.

In de trailer

De onderzoekers bestudeerden het gedrag van de paarden opnieuw toen ze in de trailer stonden. De hartslag daalde het snelst na de belastende stress, toen de paarden in verlichting stonden met ‘proximale kleurtemperatuur’, meer geel (2700 K) of meer blauw (6300 K). Als verder onderzoek dit bevestigt, zouden begeleiders de kleurtemperatuur gemakkelijk kunnen aanpassen met een afstandsbediening, zoals ook de onderzoekers deden, om stress van paarden in de trailer te verminderen.

Ervaring en omgeving

Het is duidelijk dat er veel van belang is bij de manier waarop een paard wordt geladen en reist, zoals eerdere ervaringen, training, hanteerervaring, de manier van scheiden van andere paarden, enzovoort. Lichtomstandigheden zijn zeker ook heel belangrijk, maar we mogen niet vergeten dat ervaring en omgeving ook van groot belang zijn.

Aanvullend LED-onderzoek met paarden zou ‘aan het licht kunnen brengen’ hoe lichtomstandigheden de stress en het welzijn kunnen beïnvloeden. Er is duidelijk behoefte aan om het laden voor iedereen veiliger te maken en verlichting lijkt daarbij te helpen.

De studie werd gepresenteerd tijdens een French Equine Research Day in Parijs.

Bron: theHorse

Foto: iStock