Verschillende types paardenmensen

Er zijn veel types mensen in de paardenwereld. Je hebt waarschijnlijk al veel verschillende paardenmensen, met allemaal hun eigen trekjes, ontmoet.

De verschillen

Veranderlijke

Een veranderlijke paardenbezitter, die om de haverklap paarden koopt/verkoopt. Elke 1,5 tot 2 jaar gaat hij/zij op zoek naar een nieuw paard of is vastberaden dat er een andere draai aan de paardensportcarrière gegeven moet worden. Tot nu toe was er al een Connemara, een eventingpaard, een dressuurpaard en een Duits-gefokt springpaard.

Verzamelaar

Dit type heeft meer paarden dan dat er tijd is om te trainen. Een echte verzamelaar. Zo heeft hij/zij meestal een oud, trouw beestje, één of meer wedstrijdpaarden, een fokmerrie, een ‘project’ dat waarschijnlijk nooit verkocht wordt, een paard dat gered is van de dood en natuurlijk een kleine pony (handig is als maatje voor de anderen).

Fanatieke wedstrijdruiter

Meestal geboren in een fanatieke familie waar iedereen goed is in wat hij doet. Deze ruiter sleepte al van heel jongs af aan alle prijzen binnen en er lijkt maar geen einde aan te komen. De paarden hebben meestal namen, zó lang of vreemd, dat zelfs de beste omroeper ze niet kan uitspreken.

‘Setjes fan’

Deze ruiter draagt altijd kleren van het laatste seizoen en ook het zadeldekje is afgestemd op de bandages, het oornetje en de deken. De nieuwste zadelonderleggers, een bijzonder anatomisch hoofdstel of een nieuw bit, ze zijn er allemaal maar de meeste van de spullen wordt slechts één of twee keer per week gebruikt. Mocht jij bijvoorbeeld een nieuwe zadelonderlegger willen testen, is het wel heel handig om bevriend te zijn.

Doe-het-zelver

Het tegenovergestelde van de ‘setjes-fan’. Er was nog nooit geld genoeg voor een vakantie en zelf maken en wat kapot is repareren, is heel normaal. Hoewel het paard en de spullen niet opvallend zijn, past alles goed. Als er bijvoorbeeld een deken of hoofdstel van jou kapot gaat, is deze ‘doe-het-zelver’ er altijd om je uit de brand te helpen. Een paar riempjes bevestigen en het kapotte voorwerp heeft weer een toekomst. Wil je dus weten hoe je uitgaven aan paardenspullen kunt beperken? Praat dan eens met de ‘doe-het-zelver’.

Pechvogel

Iedereen heeft medelijden met deze persoon. Het is onduidelijk waarom hij/zij voorkeur heeft voor een paard dat vaak in de lappenmand ligt. Hierdoor wordt er meer tijd stappend aan de hand door gebracht dan in het zadel. Elke keer wanneer het goed lijkt te gaan en er weer vooruitgekeken durft te worden, is het paard weer kreupel.

Er zijn dus paardenmensen en paardenmensen. Tot welk type jij behoort, kun je vast wel beoordelen.

Bron: Horse & Hound / Hoefslag

Foto: archief