‘Verzamelen’ van minipaarden: weet wat je doet!

Minipaarden worden steeds populairder. Hierdoor zien we vaker verwaarloosde en achtergelaten dieren. Oorzaak zijn eigenaren die denken dat minipaarden gemakkelijker te verzorgen zijn dan grote paarden of pony’s, zo meldt Telegraph.

Kennis

Shetlanders en Falabella’s, de kleine paardenrassen, hebben steeds vaker ernstig overgewicht, gebitsproblemen en problemen met de bloedsuikerspiegel. Dit komt meestal door eigenaren die niet genoeg weten over de behoeften van de dieren en ze (onbewust) zien als ‘accessoires’.

Achtertuin en voeding

Ook minipaarden zijn gewend om lange afstanden te lopen in het wild. Omdat ze maar een kleine stokmaat hebben (maximaal 86 centimeter) worden ze vaak in een achtertuin gehouden, maar die biedt meestal niet genoeg bewegingsruimte voor de kleine viervoeters.
Bovendien zijn veel eigenaren niet op de hoogte van de juiste voeding van zijn/haar minipaard. Het dieet van de dieren wordt vaak niet compleet of in verkeerde verhoudingen voorgeschoteld, wat hoefbevangenheid kan veroorzaken.

Verzameling

Gemma Stanford, directeur Welfare for the British Horse Society, ziet een toename in populariteit van de minipaarden. Door de kleine stokmaat zijn er steeds meer eigenaren met meerdere minipaarden. Men begint de dieren te zien als een ‘verzameling’, waardoor de kosten snel uit de hand kunnen lopen, met alle gevolgen van dien.

Dus: bezint eer ge begint!

Bron: Telegraph / Hoefslag

Foto: Shutterstock