Astma bij paarden

Helaas lijdt 1 op de 8 paarden aan dit probleem: astma. Het is een chronische ontsteking van de diepe luchtwegen. De aandoening lijkt veel op astma bij mensen, vandaar de naam ‘paardenastma’. Hoe ontstaat dit en hoe herken je het?

Wat is paardenastma?

De paarden die aan astma lijden hoesten vaak, hebben neusuitvloeiing en kampen in ernstige gevallen ook met benauwdheid. Als de aandoening voortvarend wordt aangepakt, dan kan dit de gezondheid bevorderden en kun je astma in bepaalde gevallen onder controle krijgen. Paarden hebben dan minder last van de ontsteking en kunnen daardoor beter ademen. Soms is een medische behandeling nodig om de ontsteking en de vernauwing van de luchtweg te verhelpen.

Twee vormen

Paardenastma is onderverdeeld in twee vormen: Milde tot matige paardenastma, dat heette eerst Inflammatory Airway Disease (IAD). Dit kan voorkomen bij paarden van alle leeftijden, maar vooral bij paarden jonger dan 3 jaar. Daarnaast heb je nog ernstige paardenastma, Recurrent Airway Obstruction (RAO) die wordt vooral gezien bij paarden ouder dan 7 jaar. Bij deze vorm heeft het paard ook in rust last van een zware en versnelde ademhaling.

Symptomen

Er zijn dan vaak geen duidelijke symptomen; een paard kan alsnog presteren op hoog niveau. Hoesten kan wel een teken zijn, samen met wat neusuitvloeiing en een langer herstel na een zwaardere training. Kijk naar deze subtiele symptomen en neem contact op met je dierenarts. Hoe eerder je erbij bent, hoe minder de kans op verergering en blijvende schade.

Behandelen

De volgende drie punten zijn belangrijk voor de behandeling:

★ Vermijd risicofactoren door aanpassingen in de omgeving

★ Pak ontsteking in de longen aan met sterke ontstekingsremmers

★ Gebruik luchtwegverwijders als dit nodig is voor een snelle verlichting van vernauwingen in de luchtwegen

Tekst: Isa Vorkink voor Manegeruiter

Bron: CAP / Paardenarts

Foto’s: Sabine Timman / Pixabay