De voor- en nadelen van scheren

Veel paardeneigenaren kiezen ervoor om hun paard of pony te scheren zodra deze op een teddybeer begint te lijken. Dit heeft zowel voor- als nadelen. In dit artikel worden beide kanten op een rijtje gezet.

Minder zweten

Als je paard volop in training is of in veel manegelessen loopt, kan een dikke wintervacht lastig zijn. De vacht houdt het paard warm, waardoor hij sneller zal zweten. Het paard blijft vervolgens lang nat omdat zijn vacht slecht opdroogt. Als een paard geschoren is krijgt hij het minder warm tijdens de training en zal hij daardoor minder zweten. Ook is het paard na de training sneller droog, waardoor het minder gevoelig is voor de risico’s ten gevolge van vorst, kou en winderigheid.

Minder kans op huidziekten

De vacht van het paard blijft ook schoner, omdat er minder resten van zweet, stof, mest en/of zand in achterblijft. Huidziekten als schimmels krijgen zo minder kans om zich te ontwikkelen. Daarnaast is schimmel of luis beter te behandelen als de vacht geschoren is. Heeft je paard mok en is het geschoren dan zijn de kootholtes makkelijker droog te maken, waardoor er minder kans is op broei tussen de haren. Het paard hoeft daarnaast minder uitgebreid geborsteld te worden voor de training en de naverzorging neemt minder tijd in beslag. Men vindt een geschoren paard over het algemeen vaak mooier, omdat het een scherpere belijning krijgt. Ook hoort een korte vacht bij een goede sportconditie.

Veel buiten?

Scheren is lang niet altijd nodig. Als het paard veel buiten loopt in de koudere periodes of zelfs dag en nacht is, is het zeer aan te bevelen het paard niet te scheren of te kiezen voor een bepaald scheerpatroon waarbij het paard de voordelen van isolatie behoudt.

Hygiëne

Huidziekten kunnen via het scheerapparaat worden overgebracht van het ene op het andere paard. De scheerkop van het apparaat moet daarom bij elke scheerbeurt grondig schoongemaakt en goed ontsmet worden. Demonteer de scheermessen zodat je met een borsteltje alle haren goed kunt verwijderen. Gebruik voor het desinfecteren van de messen geen alcohol of spiritus, maar speciale spuitbussen die hiervoor verkrijgbaar zijn. Tot slot dienen de messen na elke scheerbeurt goed in de olie gezet te worden.

Angstige paarden

Het welzijn van het paard is erg belangrijk; het vraagt om ‘horsemanship’ om het paard op een diervriendelijke manier te (laten) scheren. Het eindresultaat wordt voor een groot deel bepaald door het temperament van het paard en de manier waarop de scheerder daarmee omgaat. Ook een goede voorbereiding en het gebruik van het juiste materiaal is erg belangrijk. Als de scheerder het paard niet of nauwelijks kent en te werk gaat met een scheermachine die stoort of waarvan de messen niet scherp zijn, kan dit voor beiden een onaangename ervaring veroorzaken!

Bron: Hoefslag

Foto’s: Digishots / Sabine Timman