Helaas heeft ieder paard wel eens een kwaaltje, hoe goed we ze ook verzorgen. Als eigenaar of ruiter is het belangrijk om verschillende aandoeningen bij een paard te kunnen herkennen. Zo kan er snel actie ondernomen worden. In dit artikel worden 5 aandoeningen besproken, die je moet kunnen herkennen (al zijn er natuurlijk veel meer!).
Koliek
Als een paard buikpijn heeft, wordt dit koliek genoemd. Er zijn verschillende vormen van koliek: zandkoliek, gaskoliek, krampkoliek etc. Iedere variant heeft een andere oorzaak, dus het is goed om te weten met welke soort koliek je te maken hebt, om dit in de toekomst te kunnen voorkomen. Een paard met koliek wil vaak niet eten, gaat rollen, kijkt naar de flanken, gaat steeds liggen en weer staan en kan een verhoogde hartslag en/of koorts hebben. Herken je deze symptomen? Dan is het verstandig om direct de dierenarts (en eventueel de eigenaar) te waarschuwen!
Hoefbevangenheid
Hoefbevangenheid ontstaat door een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen. Deze ontsteking ontstaat door een stofwisselingsstoornis. Hoefbevangenheid is enorm pijnlijk voor het paard. Deze aandoening is te herkennen doordat het paard vaak erg stram en moeilijk gaat lopen, de hoeven voelen warm aan en de kroonrand van de hoef is vaak dik en pijnlijk. Een paard wil vaak niet meer op de pijnlijke hoeven staan en gaat deze dan proberen te ontlasten, door alleen op de voorbenen of achterbenen te leunen. Hoefbevangenheid wordt vaak veroorzaakt door de voeding van het paard (denk vooral aan fructaan in voorjaarsgras), het is dus belangrijk om dit goed in de gaten te houden.
Kreupelheid
Ook kreupelheid is een veelvoorkomende aandoening bij paarden. Soms is het zo subtiel, dat het haast niet opvalt, maar het kan ook zo heftig zijn, dat een paard niet eens meer wil lopen. Als je vermoedt dat een paard kreupel is, kan je dit checken door op een harde ondergrond te stappen (en eventueel te draven). Op een harde ondergrond is het vaak beter te zien (en te horen) dan in een bak of wei. Kreupelheid heeft eigenlijk altijd weer een onderliggende oorzaak, zoals hoefbevangenheid, mok of een peesblessure. Het is dus verstandig om deze oorzaak te achterhalen, om zo een behandeling te kunnen starten.
Allergie
Net als mensen kunnen ook paarden allergisch zijn voor bepaalde dingen. Het is belangrijk om een allergische reactie te kunnen herkennen. Bij een allergie reageert het immuunsysteem erg overdreven op een stofje die niet schadelijk is, bijvoorbeeld eiwitten, pollen of stof. Dit kan verschillende symptomen veroorzaken. Bij paarden is dit vaak jeuk (en schuren), hoofdschudden, bulten en zwellingen op de huid en/of benauwdheid. Ook hier is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen, om zo de allergische reactie te verminderen en in de toekomst te voorkomen.
Droes
Ook droes is een aandoening die je moet kunnen herkennen, aangezien droes erg besmettelijk is. Door het zo vroeg mogelijk te herkennen, kan je voorkomen dat meer paarden droes krijgen. Een verdikking onder of achter de kaak, neusuitvloeiing en hoge koorts zijn enkele symptomen die kunnen duiden op droes. Na enkele dagen wordt die neusuitvloeiing pusachtig, worden de paarden sloom en willen ze slecht of helemaal niet eten. Doordat de lymfeknopen ontstoken zijn, zullen er abcessen gevormd worden. Je ziet dan soms een bult onder of achter de kaak verschijnen. Een paard met droes kan je het beste zo snel mogelijk in quarantaine zetten.
Foto’s: Pixabay / Sabine Timman