Een peesblessure: wat is dat?

Peesblessures: je hebt er vast wel eens van gehoord. Helaas is dit een veelvoorkomende blessure bij (sport)paarden. Maar wat zijn pezen eigenlijk en hoe ontstaat zo’n blessure?

Pezen

Pezen vormen de verbinding tussen de spieren en botten in het lichaam. Je zou het kunnen vergelijken met een soort band, maar pezen kunnen zelf niet langer of korter worden. Pezen komen in het hele lichaam voor, maar peesblessures ontstaan meestal bij de pezen in de onderbenen.

Ontstaan

Peesblessures komen vooral voor bij sportpaarden. Tijdens in een intensieve training kan een pees overbelast raken, waardoor er een beschadiging aan de pees ontstaat. Maar ook manegepaarden kunnen een peesblessure oplopen, bijvoorbeeld tijdens een gekke bui in de wei of tijdens het spelen met een ander paard. Een peesblessure hoeft niet ineens te ontstaan, er kan ook langere tijd overheen gaan. Als een pees iedere training een klein beetje overbelast raakt, kan er na een tijdje ook een blessure ontstaan.

Herkennen

Een peesblessure betekent niet dat een paard meteen kreupel loopt, al kan dit wel voorkomen bij ernstige blessures. Vaak zijn de symptomen subtieler. De onderbenen voelen bijvoorbeeld warm aan en/of er ontstaat een zwelling.

Herstellen

Bij een peesblessure is het belangrijk om de dierenarts in te schakelen. Die kan dan de juiste diagnose en behandeling bepalen. Een veelvoorkomende fout bij een peesblessure is dat mensen de pezen te kort laten herstellen. Als er niets meer te zien is aan de buitenkant gaan veel mensen direct weer trainen, terwijl de blessure dan nog helemaal niet weg is. Dit kan juist voor ergere blessures zorgen. Geef een paard met een peesblessure dus altijd ruim voldoende tijd om te herstellen!

Foto: Sabine Timman