Het is lente! Waar moet je op letten?

Hoera, het is lente! De dagen worden langer, de temperatuur hoger en het allerleukste; er staan alweer veulentjes in de wei! Maar de lente brengt ook een aantal aandachtspunten met zich mee. Waar moet je op letten nu het weer lente wordt?

Weiland

De meeste paarden mogen de wei weer op. Het is belangrijk dat de paarden hieraan kunnen wennen en niet ineens de hele dag mogen grazen. Hoefbevangenheid of koliek kan dan namelijk ontstaan en dat wil je natuurlijk niet.

Insecten

Helaas komen andere beestjes ook weer tevoorschijn, zoals de horzel. Deze zijn duidelijk zichtbaar op het paard als gele stipjes. Eraf borstelen lukt meestal niet, gebruik daarom een horzelmesje of schuurblokje. Om de voorkomen dat er (weer) horzels op je paard komen kan je een anti-insectenmiddeltje gebruiken.

Verharen

Je hebt het vast wel gemerkt: paarden gaan weer verharen. De dikke wintervacht verdwijnt en maakt plaats voor een gladde zomervacht. Je kan je paard natuurlijk uitgebreid poetsen, zodat de haren loslaten. Maar ook beweging en voldoende daglicht zorgt voor een soepelere verharing.

Ontwormen

Omdat de temperatuur omhoog gaat en de paarden de wei weer op mogen, wordt de kans op een wormeninfectie ook groter. Haal de mest regelmatig uit de wei, dan wordt de kans op wormen al kleiner. Tegenwoordig kiezen ook veel mensen ervoor om mestonderzoek te doen, om zo een wormeninfectie op te sporen.

Giftige planten

In het voorjaar beginnen ook de planten weer te bloeien. In de berm of langs het weiland: overal schieten bloemen en planten uit de grond. Voer deze planten niet zomaar aan je paard, aangezien sommige planten giftig zijn! Check ook je weiland goed en zorg ervoor dat de paarden niet bij giftige planten kunnen komen.

Foto’s: Pixabay / Sabine Timman