Hoe herken en behandel je droes?

Droes is een enorm besmettelijke paardenziekte, die vooral voorkomt bij jonge paarden. Het is belangrijk om de symptomen vroeg te herkennen en te weten wat je moet doen wanneer een paard droes heeft.

Wat is droes?

Droes is een paardenziekte, waarbij de lymfeknopen ontsteken. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door de droesbacterie. Droes komt veel voor: vrijwel elk paard krijgt wel een keer droes in zijn of haar leven. Vooral jonge paarden hebben een grote kans om droes te krijgen, maar ook paarden die veel in contact komen met andere paarden (zoals op een wedstrijd). De meeste paarden worden na een tijdje gelukkig weer beter, maar voor een klein deel kan droes dodelijk zijn!

Symptomen

Hoe kan je een paard met droes herkennen? Een verdikking onder of achter de kaak, neusuitvloeiing en hoge koorts zijn enkele symptomen die kunnen duiden op droes. Na enkele dagen wordt die neusuitvloeiing pusachtig, worden de paarden sloom en willen ze slecht of helemaal niet eten. Doordat de lymfeknopen ontstoken zijn, zullen er abcessen gevormd worden. Je ziet dan soms een bult onder of achter de kaak verschijnen.

Behandeling

Als een paard droes heeft (of wanneer je vermoedt dat een paard dit heeft) is het ten eerste heel belangrijk dat een paard volledige rust krijgt. Check ook of het paard nog wel drinkt en eet. Laat er vervolgens een dierenarts/veearts naar kijken, zodat er een passende behandeling kan plaatsvinden.

Voorkomen

Omdat droes erg besmettelijk is, kan je zelf een aantal dingen doen om een besmetting te voorkomen. Zet nieuwe paarden bijvoorbeeld eerst een tijdje in quarantaine voordat ze in contact komen met andere paarden. Als je zelf naar een andere stal gaat, was dan daarna je handen en kleding goed. Het meest effectief is het vermijden van contact met andere paarden, maar dit is vaak lastig te handhaven.

Bron: Paardenarts / Hoefslag

Foto: Hoefslag