Hoe verlicht je spierpijn bij een paard?

Net als mensen kunnen ook paarden last hebben van spierpijn. Hoe ontstaat dit? En nog belangrijker: wat kan je doen om deze spierpijn te verhelpen?

Ontstaan

Spierpijn ontstaat vaak na een intensieve training. Maar ook na een lichte training kan een paard last krijgen van spierpijn. Jonge paarden hebben bijvoorbeeld nog niet zulke sterke spieren en hebben daardoor snel last van spierpijn. Maar ook als je spieren traint die normaal niet (of weinig) worden getraind. Als ruiter geldt eigenlijk hetzelfde: een beginnende ruiter heeft ook snel last van spierpijn na het paardrijden en een ervaren ruiter heeft na een intensieve training ook last van zijn of haar spieren.

Losrijden en uitstappen

Om erge spierpijn voor te zijn is het belangrijk om voor de training te spieren rustig op te warmen. Dit doe je door los te rijden. Je begint met het stappen (en daarna draven) van een aantal rondjes door de bak. Na de les of training is het belangrijk om uit te stappen. Ook dan ga je rustig stappen door de bak, zodat je paard op adem kan komen en de spieren af kunnen koelen.

Beweging

Er zijn verschillende manieren om de spierpijn van je paard te verlichten. Beweging is het belangrijkste; zet je paard dus niet stil op stal. Laat de spieren rustig bewegen. Ga bijvoorbeeld een rondje stappen of zet je paard in de stapmolen. Ook kan je een ontspannende buitenrit maken, zolang het maar geen intensieve training wordt.

Massage

Wil je je paard echt verwennen? Geef je paard dan een massage cadeau! Ook kan je ervoor kiezen om de spieren (voorzichtig!) te rekken en te strekken, het is wel aan te raden om dit door een professional te laten doen. Masseren en rekken zorgt voor een betere doorbloeding en maakt de stijve spieren zo weer los.

Foto: Unsplash