Hoe voorkom en behandel je mok?

Modder, regen, wind en sneeuw: het is weer die tijd van het jaar. Gelukkig kunnen de meeste paarden hier prima tegen. Toch ligt er een vervelend kwaaltje op de loer: mok. Een paard dat veel buiten is en veel behang heeft maakt hier nu meer kans op. Het is daarom goed om te weten hoe je dit kan voorkomen en behandelen.

Wat is mok?

Mok is een verzamelnaam voor een aantal huidproblemen aan de onderbenen van een paard. Deze problemen komen meestal voor bij vochtig weer. Maar mok kan ook worden veroorzaakt door zonnebrand, dit komt vooral voor bij paarden met witte onderbenen.  Vaak tast mok alleen de oppervlakkige huid aan maar er zijn ook ernstigere vormen. Hierbij breidt de infectie zich uit tot onder de huid, met een ontsteking tot gevolg. Een paardenhuid is een goede plek voor ‘organismen’ zoals schimmels en bacteriën, die verblijven en voeden zich op een gezonde huid, zonder dat dit kwaad kan. Maar als de huid beschadigd wordt (bijvoorbeeld door lange, vochtige omstandigheden), kan dit evenwicht verstoord raken.

Voorkomen

Het is belangrijk om tijdens de herfst- en winterperiode extra goed op te letten. Als dit evenwicht verstoord raakt en organismen de huid binnendringen, kan dit infecties veroorzaken. Sommige bodems maken de huid vatbaarder voor die infecties, waardoor meerdere paarden in één wei of paddock, geïnfecteerd kunnen worden. Daarnaast kan constant afspoelen of wassen voor en na het rijden ook averechts werken. Goed afdrogen is dus erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Paarden met veel behang (bijvoorbeeld een Fries) hebben meer kans op mok. Maar afscheren van de sokken is zeker geen goed plan. Door de bescherming van de huid weg te nemen, is deze juist vatbaarder voor infecties. Wondjes door blessures, schurende beenbeschermers en heel veel poetsen vergroten ook het risico op mok. En een verminderde weerstand kan ook een rol spelen.

Herkennen

Mok kan verschillende vormen aannemen. Als ruiter moet je dit dus goed in de gaten houden. Schilfers, korstjes en roodheden bij de kootholte kunnen wijzen op mok. Ook als je ziet dat een paard jeuk heeft aan de benen kan dit een teken van mok zijn. In ernstige gevallen kan een paard zelfs kreupel gaan lopen. Bij sommige paarden zie je ook een soort eczeem in de kootholtes.

Behandelen

De eerste stap in de behandeling is van mok is het goed droog en schoon houden van de benen. Zorg dat je paard op een droge plek staat. Er zijn veel middeltjes die kunnen helpen bij het behandelen van mok. Deze zijn te krijgen in de winkel of via de dierenarts. Als je een bepaald middel op de wondjes wilt smeren, is het belangrijk dat je de aangetaste plek goed kan bereiken. Daarvoor zul je eventuele korstjes moeten verwijderen. Overleg vóór je dit doet met een dierenarts, zeker wanneer het om een ernstigere vorm van mok gaat! Het is sowieso altijd aan te raden om de dierenarts te informeren, zodat je zeker weet dat je de juiste behandelmethode gebruikt.

Bron: Hoefslag

Foto’s: Sabine Timman / Paardenpraktijk Utrecht