Koliek: voorkomen en herkennen

Koliek houdt in dat een paard buikpijn heeft. Koliek heeft verschillende oorzaken en uit zich op verschillende manieren. Het is belangrijk om koliek te kunnen herkennen en om te weten wat je moet doen als (je denkt dat) je paard koliek heeft.

Hoe ontstaat koliek?

Voorkomen is beter dan genezen. Het is daarom handig om te weten hoe verschillende soorten koliek kunnen ontstaan, zodat je preventief kan handelen. Paarden die op kale weilanden of in zandpaddocks staan, kunnen zand opnemen tijdens het eten. Het opgenomen zand stapelt zich geleidelijk op in het darmstelsel, dit kan leiden tot zandkoliek. Veranderingen in het management (zoals veranderingen in voer, stalling en/of training) en stress kunnen zorgen voor krampkoliek. Gaskoliek ontstaat door gasophoping in de darmen. Deze gasophoping komt vaak door een overmatige opname van suikers.

Hoe voorkom je koliek?

Met bovenstaande informatie kan je dus rekening houden. Geef een paard bijvoorbeeld geen hooi in een zandpaddock, omdat het paard dan ook veel zand binnen zal krijgen. Een plotselinge verandering van het voerschema kan leiden tot krampkoliek. En een paard dat niet gewend is om suikerrijk gras te eten heeft een verhoogde kans op gaskoliek.

Hoe herken je koliek?

Een paard met koliek zal door de buikpijn eetlust verliezen, schrapen met de voorbenen, flink zweten, regelmatig rollen, afwisselend gaan staan en liggen of onrustig zwiepen met de staart. Een paard dat dit gedrag vertoont hoeft niet altijd koliek te hebben, maar kan ook darmproblemen of een andere blessure hebben. Daarnaast vertoont het ene paard met koliek hele duidelijke symptomen, terwijl het andere paard bijna niets laat merken.

Wat te doen bij koliek?

Bij koliek kan je het beste direct de dierenarts bellen. Terwijl de dierenarts onderweg is kan je zelf al wat dingen doen. Zorg dat het paard in een veilige omgeving staat, ga eventueel een paar minuten rustig stappen en denk na over de transport, mocht het paard naar een kliniek verplaatst moeten worden.

Bron: Paardenarts.nl

Foto: Isa Wessels