Missie: weg met die wintervacht!

Het is weer zo ver. De dagen worden weer langer en dat betekent: tijd om die warme, dikke wintervacht af te gooien. De haren vliegen eraf en alles zit onder: je jas, je borstels, de stal. Voor het paard zelf kan de verharing aardig wat energie kosten, en al die losse haartjes kriebelen soms flink.  Daarom ga jij nu naar de manege met een missie: weg met die wintervacht! Maar hoe pak je dat aan?

Rossen

Eén van de simpelste en effectiefste wapens tegen de wintervacht heb je ongetwijfeld al in je poetskist: de rosborstel. De haren vliegen in de rondte als jij trouw je kleine rondjes draait, en er lijkt nooit een eind aan te komen. Fabriceert je pony soms stiekem nieuwe haren terwijl jij aan het rossen bent? Soms lijkt het er verdacht veel op …

Borstelblok

Een ander zeer effectief middel om losse haren kwijt te raken, is het borstelblok. Dat is een zwart vierkant met kleine gaatjes, meestal gemaakt van glasvezel. Het voordeel van een borstelblok is dat de haren niet alle kanten opvliegen, zoals bij de rosborstel, maar ze netjes in een bundeltje eraf worden gestreken. Zo blijven jij en de stal schoner. Bijkomend voordeel: je kunt de haren verzamelen en in je tuin neerleggen als nestmateriaal voor de vogeltjes.  Het nadeel is dat een borstelblok geen eeuwig leven heeft; je moet er steeds een stukje ‘afschuren’ door het blok even over een muur te wrijven.

Ruikam

Een ruikam is een metalen kammetje met hele fijne tandjes op een steeltje. Dit fijne apparaatje is net zo effectief als het borstelblok en heeft ook alle voordelen die een borstelblok heeft, zonder ooit ‘op’ te raken. De meeste paarden vinden het heerlijk als je ze voorzichtig met dit kammetje van hun losse, jeukende haren afhelpt. Maar er zijn gevoelige exemplaren die het niet zo’n succes vinden. Houd dit dus goed in de gaten, en gebruik de ruikam niet op gevoelige plekken zoals het hoofd en de benen.

Poetshandschoen

Vergeet ook niet de staart op te tillen om korte metten te maken met de losse kriebelharen op de billen. Hiervoor is de poetshandschoen je wapen bij uitstek. De poetshandschoen kun je ook prima gebruiken op de buik, de benen en zelfs (voorzichtig) op het voorhoofd. Maar wees daarbij niet al te enthousiast, want voor je het weet hebben zowel jij als je paard allemaal haren in jullie ogen, neus en mond. Vaak doet even met je handen over het hoofd wrijven ook al wonderen. Je paard geeft daarbij meestal zelf wel aan wat hij lekker vindt.

Rollen

Als je denkt dat je ein-de-lijk alle losse haren te pakken hebt, rest er nog één laatste middel: rollen! Je zult zien: na een lekker zandbad dienen zich weer een heleboel ‘nieuwe’ kriebelende boosdoeners aan. En weet je wat nu het leuke is? Je haalt ze er heel makkelijk af. Gewoon met de harde borstel. Ziezo, missie geslaagd. Je paard of pony zal je dankbaar zijn!

Tekst en foto’s: Suzanne Vlieger-Admiraal voor Manegeruiter