Op- en afzadelen: hoe doe je dat?

Bij het paardrijden hoort natuurlijk ook het op- en afzadelen. Het is belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt, want een los riempje of een scheefzittend zadel kan grote invloed hebben op het paard en de ruiter. In dit artikel leggen we uit hoe je op de juiste manier op- en afzadelt.

Goedpassend zadel

Het opzadelen begint met het paard uit de stal/wei halen en naar de poetsplaats brengen. Eerst poets je het paard, zodat er geen zand of ander vuil gaat schuren. Ook krab je de hoeven uit. Daarna kan je het zadel pakken. Het is belangrijk dat je een goedpassend zadel gebruikt, maar ook dat dit op de goede plek ligt op de paardenrug. (Zie Waarom is een goedpassend zadel zo belangrijk?) Onder het zadel ligt het zadeldekje, dit noemen we ook wel sjabrak. Deze neemt het zweet op van het paard. Zweet is namelijk niet goed voor het zadel. Vaak ligt er tussen het sjabrak en het zadel nog een onderlegger. Dit zorgt voor een betere verdeling van de druk van het zadel met ruiter op de rug van het paard.

Opzadelen

Om op te zadelen leg je eerst het zadel over je linkerarm en loop je naar de linkerkant van het paard. Je tilt dan het zadel over de rug heen en legt het zo neer dat het zadel iets op de schoft ligt. Leg uiteraard wel zachtjes het zadel neer zodat je paard niet schrikt. Als het zadel ligt trek je het een beetje naar achteren zodat de haren onder het sjabrak mooi glad komen te liggen. Trek net zo lang het zadel naar achteren totdat het op de juiste plaats ligt. Vervolgens ga je kijken of het sjabrak wel recht ligt. Trek bij de schoft het dekje iets omhoog zodat deze niet op de schoft gaat schuren. Als het allemaal recht ligt controleer je of de onderlegger ook recht ligt en laat je zachtjes de singel naar beneden glijden. Loop weer via de voorkant naar de linkerkant van het paard. Dan kun je onder de buik door de singel pakken en deze aan de linkerkant vast maken aan de singelstoten. Je maakt de singel zo vast dat het zadel niet van de rug kan glijden. Daarna kan je ook het hoofdstel en eventueel de peesbeschermers omdoen.

Een opgezadeld paard

Aansingelen

De singel hoef je niet direct op het strakst vast te maken. Dit doe je pas voordat je gaat opstappen. Tijdens het aansingelen kan je op een aantal dingen letten. Ten eerste is het belangrijk dat een singel goed past en niet veel te lang of kort is. Het midden van de singel moet bijvoorbeeld ook echt in het midden zitten. Let er dus op dat de singel aan beide kanten op dezelfde hoeveelheid gaatjes zit. Ook is het van belang dat je rustig aansingelt en dit niet heel ruw doet. Dit is namelijk niet prettig voor het paard. Het is zeker niet de bedoeling dat je zo strak mogelijk aansingelt, want de singel kan ook tè strak zitten. Een te strakke singel kan zelfs schade aanrichten aan een groot aantal spieren!

Afzadelen

Ook afzadelen is belangrijk. Dit moet rustig gebeuren, zodat het paard niet schrikt van onverwachte bewegingen. Nadat je hebt afgezadeld kan je het paard nog even borstelen/afspuiten (met warm water). Zo haal je het zweet zo veel mogelijk weg en krijgt het paard geen last van jeuk. Het bit kan je na het afzadelen nog even schoonmaken met water. Ook het zadel kan je invetten, maar dit hoeft niet altijd. Ten slotte kan je het dekje ergens ophangen, zodat deze kan drogen. Maar even in de wasmachine kan natuurlijk ook.

Foto: Sabine Timman / Pixabay