Paard wassen: 6 struggles die we allemaal hebben

Eindelijk loopt de temperatuur op en schijnt de zon weer regelmatig. Iedere ruiter krijgt gelijk weer motivatie om te trainen, een grote schoonmaak te houden en om je paard weer eens te wassen. Na een natte winter is dat wel nodig. Maar helaas is het wassen van een paard niet zo makkelijk als het lijkt en krijgt iedere ruiter te maken met een aantal struggles.

1. Keuzestress

Waar moet je beginnen als er zoveel producten te koop zijn? Er is shampoo voor schimmels, vossen en alles wat daar tussen in zit. Op elk flesje worden hoge bergen beloofd, de manen van jouw paard glimmen straks net zo als het blonde haar van Doutzen Kroes.

2. Nog nooit water gezien

Je hebt de shampoo uitgekozen en gaat vol vertrouwen de stal in. Jouw goed opgevoede paard staat rustig te wachten en je zet de waterslang aan. Jouw grote vriend, die in het bos probleemloos door de plassen gaat, doet net of hij nog nooit water heeft gezien. Ineens wil hij niet meer stil staan en wordt het wassen nog een uitdaging.

3. Slang kapot?

Terwijl jij je best doet om hem zo goed mogelijk te wassen ondanks dat hij geen seconde stil wil staan, bedenkt je slimme maatje dat als hij op de waterslang gaat staan het water stopt. Jij kijkt verbaasd op, kijkt naar de slang en vraagt je af of de slang kapot is en juist op dat moment verzet je paard zijn hoef weer. Een verfrissende golf water in je gezicht…

4. Zonnetje weg

Je hebt eindelijk de smaak te pakken en je paard staat onder een flinke laag van bubbels en jij bedenkt ondertussen dat een regenpak geen overbodige luxe geweest zou zijn geweest en net op dat moment verdwijnt het zonnetje achter de wolken. Resultaat is een bibberend paard én baasje.

5. Tien emmers met water

Jullie hebben het koud en je wilt het klusje dus snel afmaken. Je hebt al wel tien emmers met water gevuld en je hebt spijt dat je zoveel shampoo hebt gebruikt. Er blijft maar zeep uit zijn vacht komen!

6. Bont paard

Helemaal schoon, glimmend en droog staat je oogappeltje op de wasplaats. Het is weer tijd om hem in de wei te doen en je neemt hem mee naar buiten. Je loopt in het weiland expres om de modderplassen heen zodat hij direct in het lekkere gras staat. Op de terugweg kijk je nog een keer om en ziet je paard naar de modderplassen rennen en dan ben je ineens de trotse eigenaar van een bont paard.

Bron: Hoefslag / Horse and Hound

Foto’s: Sabine Timman / Sanne Wiering