Tips voor het schoonmaken van je borstels

Het regelmatig schoonmaken van je borstels is erg belangrijk. Vooral nu met de modder en regen worden je spullen sneller vies. Er komt zand, bacteriën en ander vuil in te zitten. Door je borstels schoon te maken gaan ze ook nog eens langer mee! Manegeruiter geeft je tips voor het reinigen van je borstels.

Wat heb je nodig?

Voor het wassen van je borstels heb je antibacteriële oplossing nodig, denk aan Betadine, jodium of Nolvasan. Mocht je dat niet hebben dan kun je ook babyshampoo gebruiken. Daarnaast heb je natuurlijk ook een emmer nodig met warm water. Voeg een scheutje van de shampoo toe en meng dit goed.  Je hebt nu een mooi sopje om je spullen eens grondig schoon te maken.

Stappenplan

Probeer eerst zo veel mogelijk haren en stof uit je borstels te halen. Dit kun je met de hand doen, maar je kan ook met de borstel langs de muur of stal vegen. Daarna kun je je mouwen oprollen en je borstels in het sopje leggen. Schrob de borstels goed schoon, wrijf bijvoorbeeld met de borstels over elkaar heen. Laat vervolgens de borstels voor tien minuten in het sopje zitten om te weken. Haal de borstels eruit en spoel ze goed af met water. Zorg ervoor dat er geen shampoo-resten achterblijven. Leg tot slot de borstels op een handdoek of buiten in de zon te drogen. Leg ze neer met de borstelharen naar beneden, op die manier drogen ze sneller op.

Verschillende typen borstels

Niet elke borstel is hetzelfde en de ene is makkelijker schoon te maken dan de andere. Sommige borstels kun je zelfs in de wasmachine doen. Rubberen roskammen en borstels met een rubberen achterkant kun je in de wasmachine doen op maximaal 40 graden. Doe de borstels in een zakje, zo voorkom je dat de haren die er nog inzitten in je kleding komen. Spullen met metaal, zoals hoefkrabbers kun je het beste schoonmaken met zeep en een doekje. Droog ze daarna meteen af. Borstels met echt haar of een houten achterkant kun je niet in de wasmachine stoppen. Daarvoor maak je gebruik van het sopje in de emmer, zoals we bij het stappenplan hebben beschreven. Sponzen kun je ook wassen. Maak deze eerst haarvrij en dan kun je ze samen met je rubberen roskammen in het zakje in de wasmachine gooien. De glanshandschoen kun je schoonhouden door deze af en toe te wassen in de wasmachine met een speciaal wasmiddel voor schapenvacht.

Tips

Om je borstels goed schoon te houden is het belangrijk deze na elke poetsbeurt even uit te kloppen. Een vies paard poetsen met vieze borstels is ook niet handig. Je kunt de rosborstels even uitkloppen tegen de muur of stal. De harde en zachte borstels maak je schoon door ze langs de rosborstel te strijken. Probeer je borstels eens in de drie maanden te wassen, of vaker als je ze gebruikt voor meerdere paarden. Eventueel kun je kokosolie toevoegen in de emmer met warm water en shampoo. Dit is een soort conditioner voor borstels met natuurlijke haren en voorkomt dat de haren afbreken. Vergeet ook niet je poetskoffer of tas schoon te maken. Op de bodem van de poetskist of tas hoopt een boel stof en vuil op. Het is natuurlijk zonde om je schone borstels daar weer terug in te leggen.

Tekst: Rianne de Bruin voor Manegeruiter

Foto: Rachel Beijkirch