Waarom moet een paard continu eten?

Veel paarden krijgen onbeperkt ruwvoer, ook op de manege. Maar waarom is dat nodig? Daarvoor moet er worden gekeken naar het lichaam van het paard.

Wat is ruwvoer?

Ruwvoer is een product dat speciaal is geteeld als veevoer en dat geen of weinig bewerkingen heeft ondergaan. Het bekendste voorbeeld hiervan is hooi. Maar ook gras, kuil of stro valt onder ruwvoer. Het tegenovergestelde van ruwvoer is krachtvoer. Dit is voer met een hogere energiewaarde, een paard krijgt hier dan ook meer energie en kracht door. Als een paard niet genoeg energie uit ruwvoer haalt, kan je ervoor kiezen om ook krachtvoer te geven.

De maag van het paard

Een paard heeft een kleine maag. De maag maakt constant maagzuur aan. Bij een mens gebeurt dit alleen als er voedsel in de maag zit, maar bij een paard dus altijd. Als een paard niet voldoende speeksel produceert, doordat hij onvoldoende kauwt, tast het zure maagsap de maagwand aan. Het eigenlijke doel van het maagzuur is om ziekteverwekkers dood te maken, maar het kan dus ook de maagwand aantasten, wat niet de bedoeling is.

Onbeperkt ruwvoer

Het is dus zeer belangrijk dat een paard constant kan kauwen op bijvoorbeeld hooi of gras. Daarom krijgen veel paarden onbeperkt ruwvoer aangeboden. In de zomer staan paarden vooral op de wei, daar hebben ze onbeperkt gras. Maar ook in de winter en op stal moet een paard onbeperkt ruwvoer tot zijn beschikking hebben. Veel mensen bieden daarom hooi aan.

Hooinetten en slowfeeders

Het is soms lastig om een paard de hele tijd door te kunnen laten eten. Als je hem ’s ochtends hooi geeft en je moet vervolgens de hele dag weg, kan het dat een paard het hooi na een paar uur al op heeft en dan de rest van de dag zonder ruwvoer moet doorkomen. Daarom gebruiken veel mensen hooinetten en/of slowfeeders. Deze zorgen ervoor dat een paard minder snel kan eten (want hij moet er meer moeite voor doen), en zo langer doet over dezelfde hoeveelheid hooi.

Bron: Pavo

Foto’s: Unsplash