Wat voor voedsel heeft een paard nodig?

Een paard is een groot dier dat veel voedsel nodig heeft. Onbeperkt ruwvoer, maar ook genoeg krachtvoer. Maar hoe bepaal je nou wat voor en hoeveel voer je paard moet hebben? En heeft ieder paard hetzelfde dieet?

In het wild

Een paard moet natuurlijk genoeg eten en drinken. Een paard is een planteneter en in de natuur lopen ze per dag tot 40 kilometer om genoeg te eten. Ze eten steeds kleine beetjes omdat ze een kleine maag hebben en dus niet teveel in een keer op kunnen eten. In het wild eten paarden vooral gras en andere planten. Ze kunnen dan natuurlijk alleen eten wat ze tegenkomen en krijgen geen perfect uitgezocht dieet.

Ruwvoer en krachtvoer

Een paard krijgt meestal onbeperkt ruwvoer (dat is hooi) en kan daarnaast ook nog krachtvoer krijgen, zoals paardenbrokken of muesli. Vooral sportpaarden en andere paarden die hard moeten werken krijgen krachtvoer, zo krijgen ze meer energie. Oudere paarden krijgen vaak seniorenbrok, zo worden ze gezond oud. Sommige oude paarden hebben gebitsproblemen, daarvoor krijgen zij dan ook een aangepast dieet. In de zomer krijgen veel paarden vers gras met daarbij ruwvoer. Het is dan belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet te veel suikerrijk gras binnenkrijgen, want dan kunnen ze hoefbevangen worden.

Snacks

Daarnaast houden paarden ook wel van een snoepje zoals een appel, wortel of een paardensnoepje. Als je een paard een snoepje geeft moet je dit altijd met een platte hand doen zodat het paard niet per ongeluk in je vingers kan bijten. Naast het eten moet een paard ook goed kunnen drinken. Een volwassen paard of pony drinkt wel 40 liter water per dag.

Specifiek dieet

Ieder paard heeft vaak een specifiek dieet, ook op de manege. Elk paard heeft namelijk andere voedingsstoffen nodig en verricht andere werkzaamheden. Hier wordt zijn of haar dieet op aangepast. Een sportpaard krijgt natuurlijk ander voer dan een paard dat al met pensioen is.

Foto’s: Unsplash