Zo gaat Excellent Stables om met koud(er) weer

De dagen worden korter en de temperatuur steeds lager. Dit betekent een verandering in de verzorging van paarden en in de lessen van de ruiters. Excellent Stables vertelt hoe zij omgaan met koud(er) weer. “We houden bij alle paarden nauwlettend in de gaten of ze bijgevoerd moeten worden of niet.”

Excellent Stables

Excellent Stables is een kleinschalige manege gelegen in Aarlanderveen. In totaal hebben ze 10 manegepaarden en -pony’s, die variërend in groepslessen en privélessen ingezet worden. Ook organiseren ze evenementen en hebben ze in de zomer ponykampen. Excellent Stables is aangesloten bij het Manege & Ruiter Bond.

Naar buiten

“In de zomer staan de paarden bij ons op de wei. In de winter is dit helaas niet mogelijk doordat het weiland te nat is. Wij proberen de paarden zo veel mogelijk uit stal te krijgen. De paarden staan zoveel mogelijk los in groepsverband. Helaas is dit niet met ieder paard mogelijk, deze paarden gaan individueel naar buiten. De paarden die in groepsverband buiten staan kunnen lekker met elkaar spelen en kunnen hun ei kwijt.”

Geschoren

“Verder krijgen alle paarden een deken op. Op het moment dat de paarden te dik in het haar schieten worden ze geschoren met een jachtpatroon. Zo kunnen ze tijdens het werken hun warmte kwijt, maar kunnen zichzelf nog wel warm houden. Sommige paarden worden een dag per week gelongeerd, dit zodat hun rugbespiering goed blijft. De oudere paarden of de paarden die het nodig hebben worden extra bijgevoerd naar behoefte. We houden bij alle paarden nauwlettend in de gaten of dit nodig is of niet.”

Ruiters

Met de ruiters wordt natuurlijk ook rekening gehouden. “Wij proberen met de ervaren ruiters zo veel mogelijk in de buitenbaan te rijden met de lessen. Als het erg slecht weer is verplaatsen we de lessen naar binnen. De beginnerslessen rijden we in de binnenbak, behalve als het goed weer is. Dan zijn we in de buitenbak te vinden.”

Tip van Excellent Stables

Tot slot nog een tip: “Blijf goed naar je paard(en) kijken. Per paard is de behoefte anders, dus probeer daar op in te spelen. Denk hierbij aan bijvoeren en extra vrije beweging in de winter.”

Foto: Excellent Stables (privébezit)