Zo gaat Manege Horsetellerie om met koud(er) weer

De herfst komt er aan! Dit betekent een verandering in de verzorging van paarden en in de lessen van de ruiters. Manege Horsetellerie vertelt hoe zij omgaan met koud(er) weer. “Genoeg vrije beweging zorgt voor vrolijke paarden.”

Manege Horsetellerie

Cathalijne van Manege Horsetellerie: “We zijn een gezellige manege in Rheezerveen, Overijssel. De manege ligt aan het bos, dus we kunnen heerlijk buiten rijden. We hebben 20 manegepony’s en paarden en nog 15 pensionpaarden. Het is een fanatieke manege, we geven meer privélessen dan groepslessen en onze groepen zijn klein met 6 ruiters per groep. Ook organiseren we regelmatig D-proeven op de manege en onze ruiters rijden ook met leasepony’s en –paarden wedstrijden buiten de deur tot en met de Z-dressuur. Welzijn staat bij ons voorop, we hebben grote ruime stallen en in de voorjaar/zomerperiode staan de meeste manegepony’s en paarden dag en nacht buiten in kuddes. Onze manegepony’s en paarden zijn daarom fit én vriendelijk en daar worden wij als instructeurs heel blij van!”

Op de wei

“Van ongeveer mei tot en met september/oktober (ligt aan het weer) staan onze manegepony’s en -paarden overdag en ’s nachts buiten. De paarden in de wei en de pony’s in paddocks met onbeperkt ruwvoer. Dit is voor hen de fijnste periode. ’s Ochtends als de zon begint te schijnen doen ze vaak een lekker dutje en ze genieten ervan om als kudde met veel vrijheid te leven. Als het kouder en natter wordt staan ze alleen overdag buiten van 09.30-16.00 uur en verder op stal. We hebben het geluk dat we op zandgrond zitten en onze weides dus bijna het hele jaar kunnen gebruiken. Als deze echt te nat zijn gaan de pony’s en paarden in de paddocks. Als het echt heel erg nat is of vreselijk koud zoals afgelopen winter kan het ook zijn dat ze bepaalde dagen niet buiten komen en alleen even de benen strekken in de binnenbak, maar dit is gelukkig slechts een paar dagen per jaar.”

Deken

De meeste manegepony’s en -paarden worden geschoren en krijgen een winterdeken op. “Zo hebben ze het overdag lekker warm, maar kunnen ze wel hun jas uitdoen als ze aan het werk gaan in de binnenbak. Op die manier zweten ze minder en is er ook minder kans op na-zweten als ze weer op stal gaan. Bijkomend voordeel is ook nog dat de pony’s en paarden een stuk beter schoon blijven!”

Ontwormen

In de overgangsperiode van najaar naar winter, meestal na de eerste nachtvorst worden alle pony’s en paarden van Manege Horsetellerie ontwormd met Equest tegen wormen en horzellarven (die gele eitjes op de vacht) en krijgen ze ook allemaal een kuur met psylliumvezel, tegen zandophoping in maag en darmen.

Manegeruiters

Voor de manegeruiters verandert er ook het één en ander in de winter. Cathalijne: “Doordat het eerder donker wordt rijden we veel minder in het bos. We hebben licht in onze buitenbak, maar op een gegeven moment wordt het voor de instructie wel heel fris om daar te staan en rijden we vooral in de binnenbak. Ook de crossbaan wordt in herfst/winter vooral nog overdag gebruikt en daardoor dus veel minder dan in het voorjaar/zomer.”

Tips van Manege Horsetellerie

“We zouden iedereen adviseren om in de winter te zorgen dat de paarden in de winter genoeg vrije beweging krijgen. Als ze lekker kunnen spelen en rollen zijn ze een stuk vrolijker, op stal én onder het zadel. Ook is het belangrijk om het gewicht bij de oudere pony’s en paarden goed in de gaten te houden, als ze minder gras krijgen kunnen ze invallen en we willen natuurlijk dat ze fit blijven. Wij voeren ouders pony’s en paarden of pony’s en paarden met een slecht gebit Senior Priores, een soort slobber waardoor ze goed op gewicht blijven. Verder is het ook heel belangrijk om te genieten van het weer dat je hebt. Lekker door op de crossbaan rijden in de regen of met de slee het bos in met de sneeuw is natuurlijk heerlijk én het wordt vanzelf weer zomer!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Manege Horsetellerie