Zo gaat Ruitersportcentrum Zwolle om met warm(er) weer

De lente komt er aan! Dit betekent een verandering in de verzorging van paarden en in de lessen van de ruiters. Ruitersportcentrum Zwolle vertelt hoe zij omgaan met warm(er) weer. “Wij hebben het geluk dat we beschikken over een heel mooi bos met veel schaduw en een zwemplas.”

Ruitersportcentrum Zwolle

Linda van Ruitersportcentrum Zwolle vertelt: “Op onze manege hebben we circa 55 paarden en pony’s, waarvan 10 pensionpaarden. Ook fokken wij elk jaar een veulentje. Ontzettend leuk voor onze ruiters om dit te zien én onze veulens zijn altijd erg mak, ze krijgen natuurlijk heel veel aandacht. Vaak houden we de veulentjes aan en kunnen ze na een aantal jaren meedoen in de lessen. Wij organiseren veel activiteiten zoals ponykampen, schriktrainingen, cursussen, kinderfeestjes en speciale ritten. Elke maand hebben we ook een wedstrijd. Daarnaast zijn we praktijklocatie van het Zone College. Zo is hier een hoefsmidopleiding, waar ze onze paarden voor gebruiken. Ook komen er ruiters van het VMBO en MBO om alle praktijkonderdelen van de opleiding te leren.”

Hele jaar naar buiten

“Onze paarden en pony’s komen het hele jaar door buiten. Zo hebben we twee grote paddocks waar de dieren het hele jaar door buiten kunnen zijn, hier ligt altijd onbeperkt hooi. Ook hebben we een zestal eenlingpaddocks voor de dieren die het niet fijn vinden in een paddock als het drukker is. In het voorjaar gaan de hekken van de paddocks naar de wei open en kunnen alle dieren kiezen of ze gras willen eten of lekker in de paddock hooi willen eten.”

Voorjaar

“Vanaf het voorjaar staan alle dieren dan ook dag en nacht buiten! Voor ons is het heel normaal dat onze dieren altijd naar buiten kunnen, maar dit is lang niet bij elke manege/stal het geval! Wij merken, nu we dit op deze manier doen, dat de dieren het hele jaar door opgewekter en vooral braaf blijven tijdens de lessen. Enkele jaren geleden konden ze in de winterperiode niet naar buiten en gingen ze af en toe los in één van de rijbanen. Je zag toen duidelijk dat de paarden hier last van hadden. Het vrije bewegen en contact met de andere paarden houdt ze blij. Fantastisch dus dat dit nu wel kan! Uiteraard proberen we zo laat mogelijk in het jaar de hekken van de wei weer dicht te doen. Dit is pas vaak rond november.”

Buitenritten

Op het moment dat de weide open gaat, gaat ook het buitenrittenseizoen van start! Linda: “Wanneer we erop uit gaan met de lessen rij je vanaf ons terrein direct het prachtige bos van ‘Landgoed Zandhove’ in. Hier kun je hele mooie ritten maken over de ruiterpaarden en ook rijden we door de plas. Vooral bij erg warm weer vinden de dieren (en ruiters) dit heerlijk! Soms gaan de zadels dan af en gaan we heel diep door het water. Supergaaf! Vanaf het terras heb je prachtig uitzicht over de springtuin. Buiten de hindernissen om hebben we ook altijd wat crosshindernissen staan. Verder hebben we vaak extra buitenritten waar ruiters zich voor in kunnen schrijven.”

Aanpassingen

“Wij hebben dan ook echt het geluk dat we beschikken over een heel mooi bos met veel schaduw en een zwemplas.  Wij hoeven dan ook zeker nergens in de zon te rijden. Uiteraard passen we de lessen aan, aan het weer. Zo zullen we als het heel warm is alleen stappen en een kort stukje draven in het bos. Meestal gaan we dan direct naar het water en rijden daar een kwartier rond. De ruiters vinden dit altijd de mooiste ritten. Ook kunnen we de sproeiers in de buitenbaan aandoen waar de ruiters, zonder zadel, doorheen kunnen rijden.”

Hittegolf

“Mocht er een hittegolf in de vakantie zijn, dan starten de lessen vroeg in de ochtend en zijn de paarden overdag vrij. Later op de avond hebben we dan weer wat lessen en soms rijden we dan een aantal ritten tegelijk om onze paarden te ontzien.”

Foto’s: Ruitersportcentrum Zwolle