Voeding kán helpen om OCD te voorkomen

In het eerste levensjaar kan OCD (Osteochondrose Dissecans) ontstaan bij veulens. Het is een gewrichtsafwijking die door kreupelheid een paard ongeschikt kan maken voor de sport, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Vaak kan er geopereerd worden, maar dat is een een kostbare zaak. Voor een groot deel komt OCD door de fokkerij, maar voeding kán helpen om het te voorkomen.

Wat kan er gedaan worden

Voor de merrie: extra koper en magnesium, niet te veel calcium

Koper en magnesium zijn zeer belangrijke mineralen die de kans op OCD kunnen verkleinen. Via de merrie kan het veulen koper in de lever opslaan dat nodig is voor het eerste levensjaar. Via de melk krijg het beulen magnesium binnen. Te veel calcium voor de merrie is voor het veulen niet goed. Let hierop bij het gebruik van merriebrok en houd ook de calcium/fosforverhouding in de hele voeding van de merrie in de gaten.

Voor het veulen: mineralenvoorziening in de juiste verhoudingen

Zodra het veulen krachtvoer gaat mee-eten met de merrie, maar vooral na het spenen, is het belangrijk om het mineralenaanbod in de totale hoeveelheid voedsel in de gaten te houden. Belangrijke mineralen zijn fosfor, calcium, magnesium, koper, zink en mangaan. Zelf wat gaan uitproberen met enkelvoudig voer/supplementen is moeilijk en kan problemen geven. Vaak is de beste oplossing een speciaal supplement voor veulens.

Geef liever energie in de vorm van vetten/olie dan suiker en zetmeel. Deze laatste zorgen voor sterke schommelingen in de bloedsuiker en insulinespiegels en geven een negatief effect op de botgroei. Dus voer veulens liever niet bij met krachtvoer met veel zetmeel/suiker, maar met veel ruwvoer en krachtvoer met hoger vetpercentage. Bescheiden voeren leidt niet tot kleine veulens want de uiteindelijke stokmaat is erfelijk bepaald.

Beweging is ook heel belangrijk ter voorkoming van OCD. Bovendien zorgt daglicht voor het aanmaken van vitamine D, die moet zorgen voor opname van calcium en fosfor. Weidegang is hierbij dan de beste oplossing, weer of geen weer!

Bron:  Hoefslag

Foto: Emma Howell / Marij Rongen