Voer je goed hooi?

In deze maanden moet er weer meer hooi gevoerd worden. Wil je zeker weten of het van goede kwaliteit is, zou je het hooi eens kunnen laten onderzoeken. Eens kritisch ernaar kijken is, hoe dan ook, geen slecht idee.

Eigenschappen

Goede kwaliteit hooi heeft volgens Gina Fresquez (technisch specialist paardenvoeding) de volgende eigenschappen.

Minder stengel dan blad
Een voorbeeld is bladgroente die je zelf eet: waarschijnlijk eet je ook liever het blad dan de stengel. Voor paarden is dat niet anders. Meer blad is meestal beter verteerbaar en heeft een hogere voedingswaarde.

Smalle diameter stengels
Smalle stengels betekenen dat het gras jonger was toen het werd gemaaid. Advies is om een goede hand hooi te pakken en dan eens erin te knijpen. Goed hooi is buigzaam en voelt zacht aan in je hand. Voelt het als een hand vol stokjes dan is het voor paarden geen goed hooi.

Weinig zaadhoofden of bloemen
Zaadhoofden of bloemen is een aanwijzing dat het gras al ouder was toen het werd gemaaid. Van hooi van jonger gras is de voedingswaarde hoger.

Ruikt fris en ziet er fris uit
Muf ruikend en beschimmeld hooi is echt niet goed voor paarden!

Weinig stof
Er wordt geadviseerd hooi te voeren dat weinig stof bevat. Is het hooi zelf wel van goede kwaliteit, maar er zit veel stof in de balen, is het volgens haar toch niet geschikt.

Groene kleur
Goede kwaliteit hooi is niet geel of bruinig. Het is groen met weinig kleurverschil. Heeft het een andere kleur dan kan er sprake zijn van stof of schimmel.

Vitamines

Gina Fresquez geeft aan dat de manier van opslaan en de leeftijd van het hooi van invloed zijn op de kwaliteit omdat veel vitamines, zoals A en E, na verloop van tijd hun kracht verliezen. Na ongeveer zes maanden zijn deze bijna niet meer in het hooi te vinden. Dit wordt nog eens versneld door zonlicht, warmte en regen.

Hooivervanger

ls het niet mogelijk om aan goede kwaliteit hooi te komen, dan luidt het advies om het (deels) te vervangen. Niet door krachtvoer, maar zoek een goede hooivervanger.

Bron: TheHorse / Hoefslag

Foto: Digishots

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail