Voldoende drinkwater ook in winter hard nodig

Als het vriest dat het kraakt, ze een schuilplaats hebben én genoeg water, kunnen paarden die het gewend zijn (zeker de sobere rassen) prima een flinke tijd (zelfs 24/7) buiten lopen.

Water is het allerbelangrijkste wat een paard nodig heeft en daar wordt, zeker in de winter, niet altijd voldoende rekening mee gehouden. Winterkoliek kan een gevolg zijn van half verteerd voedsel in de maag, door een tekort want water is hard nodig om voedsel goed op te nemen.

Denk vooral niet dat een paard genoeg water binnen krijgt als er sneeuw of ijs in het weiland ligt. Als je paard 24/7 buiten loopt, is een (verwarmde) waterbron heel belangrijk.

Temperatuur

Het liefst drinken paarden water het als het een temperatuur
heeft van 10°C, maar ook kouder is geen probleem. Het is van belang om de invloeden op het water in de gaten te houden. Als een paard kan drinken op stal, dan is een emmer met verwarmd water genoeg. Het gebruik van een emmer heeft als voordeel dat er gezien kan worden hoeveel een paard drinkt. Het kost wel veel tijd om de emmers te vullen, zeker als het vriest.

Zout

Dorst wordt gereguleerd door zout in het bloed. Belangrijk
dus dat een paard genoeg zout binnenkrijgt. Dat kan los worden gegeven (ongeveer twee eetlepels toevoegen aan het voer) of via een zoutblok of voer waarin al zout zit. Het kan geen kwaad om in de winter extra zout te geven, tenminste, als er te allen tijde toegang is tot water en het dier gezonde nieren heeft. Je kunt ook water door het voer doen als het niet kan bevriezen.

Hoe kunnen we nu zorgen dat paarden genoeg drinken?

De watertemperatuur bepaalt vaak de wateropname. Onderzoek liet zien dat als paarden kunnen kiezen tussen ijskoud en warm water, ze vaak alleen een klein beetje ijskoud water drinken. Het is verstandiger om nu (bijvoorbeeld in wei/paddock) alléén warmer water aan te bieden. Van warm water zal er altijd meer gedronken worden dan van koud water. Let op, dit geldt dus alléén als ze niet kunnen kiezen!

Zuurgraad

Er wordt veel minder gedronken als het drinkwater zuur is.
Water met een pH (zuurgraad) lager dan 5 is ‘zuur’. Bij drogisterijen en via internet zijn test-strips te koop waarmee de pH van het drinkwater kan worden gemeten.

IJsvrij en vullen

Meestal kunnen paarden best een aantal uren zonder water,
maar het beste is om altijd onbeperkt de gelegenheid te geven te kunnen drinken van water van goede kwaliteit. Dat geldt zeker in de wei of paddock en het betekent dus dat je, soms met behulp van gereedschap, de drinkbak ijsvrij moet maken en opnieuw vullen. Een drijvende bal, automatisch circulatiesysteem of warmtebron kunnen gebruikt worden om bevriezen te voorkomen.

Per paard kan wateropname erg verschillen. Minder wateropname is bij mechanische drinkbakken ook nog eens heel moeilijk meetbaar. Als er problemen zijn, zoals verminderde voeropname of koliek, geef dan zeker ook voldoende aandacht aan wateropname!

Bron: Hoefslag / Horse Canade

Foto: Pixabay rihaij