Voldoende drinkwater voor paarden als het vriest dat het kraakt

Hoe kunnen we zorgen dat paarden in de winter genoeg drinken? Nu, en de komende dagen, is het heel koud. Winterkwaaltjes bij paarden kunnen veroorzaakt worden door verminderde wateropname. Vooral verstoppingskoliek is een typische winterkwaal. De oorzaken zijn meestal minder beweging, koud water en droog voer.

IJskoud

De watertemperatuur is erg bepalend voor de wateropname. Onderzoek heeft aangetoond dat als paarden kunnen kiezen tussen ijskoud en warm water, ze meestal alleen een klein beetje ijskoud water drinken. Maar het is verstandiger om in de winter (bijvoorbeeld in wei/paddock) alléén warmer water aan te bieden. Van warm water zal er altijd meer opgenomen worden dan van koud water. Let op, dit geldt dus alleen als ze niet kunnen kiezen!

Testen pH

Paarden drinken veel minder als het drinkwater zuur is. Water met een pH (zuurgraad) lager dan 5 is ‘zuur’. Bij de meeste drogisterijen en via internet zijn strips te koop waarmee de pH van het drinkwater kan worden getest.

Drinkbak ijsvrij

Meestal kunnen paarden best een paar uur zonder water, maar het beste blijft om altijd onbeperkt beschikking te geven over drinkwater van goede kwaliteit. Dat geldt ook in de wei of paddock en betekent dus dat je in de winter, soms met behulp van gereedschap, de wei in moet om de drinkbak ijsvrij te maken en opnieuw te vullen. Het aanbrengen van een drijvende bal, automatische circulatiesystemen of warmtebronnen kan gebruikt worden om bevriezen van drinkwater tegen te gaan.

Per paard kan de wateropname enorm verschillen. Verminderde wateropname is bij gebruik van mechanische drinkbakken ook nog eens heel moeilijk te meten. Als er problemen optreden, zoals verminderde voeropname of koliek, geef dan zeker ook aandacht aan de wateropname! Ga er niet vanuit dat paarden voldoende water binnen krijgen in de wei als er sneeuw of ijs ligt. Als ze 24/7 buiten lopen, moet er een (verwarmde) waterbron zijn.

Bron: Hoefslag 

Foto: Digishots