Volledige harmonie tussen paard en ruiter

Natuurlijk kunnen paard en ruiter niet altijd in volledige harmonie met elkaar omgaan. Communicatieproblemen komen zo nu en dan voor. Dit gebeurt in de beste relaties. Maar als veel hulpen altijd weerstand oproepen of zelfs afwenden niet soepel gaat, er is iets mis!

Het is verstandig dit serieus te nemen en proberen op te lossen.

Opzettelijk

De Duitse trainingsexpert Inga Wolframm is van mening dat het belangrijk is om te kijken naar hoe vaak de problemen optreden. Wat veel ruiters steeds weer vergeten, is dat een paard niets doet om de ruiter opzettelijk te ergeren. Zó kunnen paarden niet denken! Als er steeds weer een probleem optreedt, is de band tussen mens en dier duidelijk verstoord. Vraag je dan af waarom dit zo is. Omdat het leergedrag van paarden vrij duidelijk bepaald is. Je geeft een hulp door negatieve bekrachtiging. Die hulp komt duidelijk door. Als het paard het juiste doet, laat je de hulp meteen weg. Dat is dan de beloning, zo legt Wolframm uit.

Onzeker

Paarden reageren snel met actie op de menselijke wensen. Maar als dat niet werkt, worden ze onzeker en reageren ze meestal anders dan mensen verwachten. Als je de zijwaartse rijhulp bijvoorbeeld niet doelgericht en gelijkmatig gebruikt, kan het paard het belang van de hulp niet goed inschatten. Het is dus belangrijk om goed na te denken over wat je met de hulp wil bereiken.

Passen we wel samen?

Natuurlijk moeten de gezondheid en uitrusting van het paard worden gecontroleerd als zich problemen voordoen. Als samenwerking tussen ruiter en paard op de lange termijn echter niet beter wordt, is het misschien verstandig zich af te vragen: ‘Passen we wel samen?’ Verkopen is dan een optie, ook zónder een schuldgevoel, want in dat geval hebben zowel ruiter als paard meer eraan als hun wegen scheiden. Alles voor een goed evenwicht!

Bron: reiterrevue

Foto: pixabayHatcherhomes