Voor paarden is gedeelde smart ook halve smart

Het bezoek van smid en dierenarts worden vaak gekoppeld aan stress voor een paard. Een niet heel verrassende uitkomst van een onderzoek uit Nieuw-Zeeland laat zien dat het allemaal veel makkelijker te verdragen is als een bevriende viervoeter daarbij mag zijn. Met een paardenvriend naast zich nemen paarden ongemakkelijke situaties veel meer ontspannen aan.

Wetenschappers onderzochten wat er gebeurt wanneer paarden die in een groep opgroeiden, gescheiden van hun leeftijdsgenoten voor een bijzondere behandeling komen te staan. Om de resultaten te bepalen, was de eerste stap het paard apart zetten van de kudde met daarna een onplezierige prikkel. Eens in het bijzijn van een ander paard, een andere keer zonder.

De juiste manier

Nerveuze paarden kunnen een echte uitdaging zijn voor hun eigenaars. Hoe je met succes de drempel van deze paarden verhoogt via ‘gericht ongevoelig maken’, lees je hier.

De paarden, die allemaal in groepsverband leefden, vertoonden veel ongemak toen ze van de groep gescheiden werden. Ze sloegen met hun staarten, waren rusteloos, bewogen meer, hinnikten en zochten contact met mensen. De paarden werden in deze situatie vijf minuten met een pincet geknepen in de nek. Het gedrag van de paarden veranderde niet. Apart van de groep staan, was duidelijk het echte probleem. Samen met een groepslid ontspanden de paarden echter duidelijk. Zelfs met de pijnprikkel erbij lieten de paarden veel minder ongemak en verdedigend gedrag zien dan dat ze alleen stonden.

Alleenstaand nam de hartslag van de paarden duidelijk toe tijdens de test, of ze een onaangename lichamelijke prikkel voelden of niet. Met een ander paard erbij nam de hartslag niet toe tijdens de behandeling.

Gedeelde smart

Als je het vergelijkt met pijn ervaren paarden afzondering van de groep als een grote bedreiging. Een bekend, rustig paardenmaatje in de buurt kan helpen om angst en ongemak te verminderen bij terugkerende situaties zoals afspraak met de smid, behandeling door tandarts of dierenarts. Het lijkt duidelijk dat gedeelde smart voor paarden ook halve smart is.

Bron: Pferderevue

Foto: Digishots