Voorbereiding dag vóór wedstrijd ook belangrijk!

Op de wedstrijddag geen stress hebben? Dan kun je de dag vooraf al een aantal dingen doen om goed voorbereid van start te gaan. Elke goed gebruikte minuut aan voorbereiding thuis, is op wedstrijd mooi meegenomen.

Probeer de dag ervoor aan te voelen hoe het paard is/zal zijn. Bijvoorbeeld iets zwaarder trainen zodat je de wedstrijddag zelf maar een lichte warming-up hoeft te doen. Het losrijden is niet bedoeld als extra training. Je bent serieus te laat als je, vlak vóór het moment van de waarheid, nog even snel een bepaalde oefening wil ‘verbeteren’.

Paard poetsen

Is de wedstrijd in de ochtend, dan is het misschien wel fijn om het paard de avond van tevoren al te poetsen. Staart en manen behandelen met anti-klit, hoeven verzorgen en een deken opleggen in de hoop dat de ‘schade’ ’s ochtends enigszins meevalt.

Aanpassen aan het weer

Het weer op de dag van de wedstrijd is ook belangrijk dus check vooraf nog eens wat nodig zou kunnen zijn: vliegenspray en water in de zomer, extra deken in de winter. Ook voor jezelf kun je denken aan extra kleding zowel in de zomer als in de winter (schoon, fris shirt voor na het rijden, regenjasje voor als het giet of extra warme trui bij kou).

Zenuwen

Wees niet te nerveus en probeer positief te zijn. Paarden herkennen snel je humeur en zullen het dan gaan overnemen. Zo kom je in een negatieve spiraal. Bepaalde muziek kan soms zorgen voor ontspanning, voor zowel ruiter als paard.

De proef

Oefen nog eens een paar sprongetjes of oefen je dressuurproef (onderdelen ervan) een keer extra als je onzeker bent. In het ieder geval is het prettig als je de proef nog eens doorleest en dan ook een beetje weet hoe die in elkaar steekt, ook al wordt deze voorgelezen.

Tips training

Jij ken het paard meestal goed en weet dan wel of je er baat bij hebt om de dag vooraf nog flink aan de slag te gaan, rust te geven of een ontspannen buitenritje te maken. Is het een voor jou nog vrij onbekend (manege)paard, vraag advies aan ruiters die dit paard kennen en probeer de tips uit. Op de dag zelf zal blijken of die tips ook voor jou van toepassing zijn.

Niets vergeten

Om niets te vergeten, is het wel prettig om de dag ervoor al alle spullen klaar en bij elkaar te leggen die mee moeten. Of zelfs al inpakken wat je pas op concours weer nodig hebt. Ben je toch iemand die áltijd wel iets vergeet, hang dan een lijstje op en denk eraan steeds een aanvulling te maken van dingen die je de vorige keer was vergeten!

Ontspannen

Wees ook weer niet te overdreven in de voorbereiding. Het paard is een levend dier en altijd een beetje onvoorspelbaar. Belangrijk is om te genieten van het paard, de proef en de wedstrijd. Ook dat zorgt ervoor dat jij je prettig en ontspannen voelt. Dit geef je dan ook door aan het paard.

Maar soms, ondanks alle goede voorbereidingen, loopt het toch niet zoals gewenst. Leer hiervan en bedenk dan dat er altijd wel een dag komt waarop ‘alles’ goed gaat!

Bron: Manegeruiter

Foto: Digishots

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail