Voorbereiding en geboorte van een veulen

Inmiddels zijn al wat ‘vroege’ veulens geboren, maar de echte geboortepiek komt er nog aan. Het is elke keer weer speciaal als het met veulen en moeder goed gaat. In de meeste gevallen redt de merrie zich zonder hulp. Belangrijk is het om op tijd te zijn als er iets niet goed is, want dan moet meestal met spoed een dierenarts hulp bieden.

Voorbereiden

De drachtige merrie moet goed gevoerd en in een goede lichamelijke conditie zijn én voldoende beweging krijgen. Het is aan te raden om de merrie in het laatste deel van de dracht in te enten tegen influenza en tetanus, zodat het veulen zoveel mogelijk afweerstoffen via de biest (de eerste melk na de geboorte) te laten krijgen.

Ruim voor de veulendatum dient de merrie, als mogelijk, al in de omgeving worden geplaatst waar ze ook zal veulenen (veulenbox), zodat ze antistoffen kan aanmaken tegen de daar aanwezige ziektekiemen, die ze dan weer doorgeeft aan het veulen via de biest. Het zal haar ook een stuk rust geven als ze haar veulen krijgt in een bekende omgeving.

Houd de merrie goed in de gaten als de uitgerekende datum nadert, omdat het tijdstip van geboorte bij een paard lastig te voorspellen is. Laat de geboorte niet lang meer op zich wachten, zal de merrie verschillende voortekenen hebben. Vanaf twee tot drie weken voor de geboorte kan de uier al opzwellen en kórt ervoor volschieten. Als er twee wasachtige druppels aan komen te hangen, ook wel ‘kegelen’ genoemd, zal het veulen meestal binnen 24 uur worden geboren.

Tijdens het bevallen

De merrie zal meestal onrustig en nerveus worden. Ze zal vaak liggen met de hals plat op de grond, weer opstaan en regelmatig een plashouding aannemen. Ze zal het moment van bevallen uitstellen totdat er gehele rust heerst. Het is handig om de merrie op het laatst 24 uur per dag in de gaten te houden met bijvoorbeeld een webcam of een geboortemelder.

De merrie is meestal heel goed in staat de klus zelf te klaren. Het beste is om voldoende afstand te bewaren en in rust toe te kijken. Een dierenarts hoeft pas te worden gebeld als er, ondanks het persen, er geen vooruitgang is.

Geboorte

De baarmoeder begint samen te trekken en het veulen zal gaan draaien. Dit kan een half uur tot enkele uren duren (ontsluiting).

De baarmoedermond zal opengaan, waardoor de waterblaas in het geboortekanaal komt en zal knappen. De merrie zal dan gaan liggen omdat het veulen met benen en hoofdje in de geboorteweg komt. Ze kan zo beter meepersen, waarna het veulen meestal binnen twintig minuten geboren wordt (uitdrijving). Bij een goede ligging wordt eerst één voetje en dan het andere zichtbaar en dan komt het neusje tevoorschijn. Als dat niet het geval is, dan moet meteen de dierenarts gebeld worden.

Binnen een uur na de geboorte wordt de nageboorte (placenta) afgedreven. Het is aan te raden dat een dierenarts controleert of die compleet is. Er is een verschil tussen vruchtvliezen (wit, doorzichtig en dun) en de nageboorte (dikker en roze/rood van kleur). Blijft de nageboorte langer dan drie uur zitten, is het verstandig om een dierenarts te bellen. Ook is het verstandig om deze in te schakelen bij twijfel over de toestand van het veulen. Op de eerste dag na de geboorte is het in het ieder geval aan te raden een dierenarts  te laten komen om merrie en veulen goed na te laten kijken.

Bron: CAP / Hoefslag

Foto: PixabayFreepix4you

What do you want to do ?

New mail