Voordelen van paardrijden voor kinderen

Wat is er leuker dan naar buiten, samen met vriendjes en vriendinnetjes de pony’s verzorgen en rijden? Om hier aandacht aan te geven, hebben we een aantal redenen verzameld waarom we kinderen van de bank zouden moeten halen en in het zadel te zetten. Niet alleen goed voor lichaam en geest maar ook voor de omgang met mens en dier en hun verdere toekomst.

Gezondheid en bewegen
Sporten is goed voor de gezondheid van kinderen, ponyrijden dus ook. Net als in andere landen, is in ons land overgewicht bij kinderen een probleem dat steeds meer aan de orde komt. Het is daarom belangrijk kinderen actief te houden en daar al op jonge leeftijd mee te beginnen. Met ponyrijden zijn ze actief bezig en heerlijk in de buitenlucht.

Levenslessen
Kinderen die al vroeg met een bepaalde sport beginnen, gaan dit al snel zien als een belangrijk onderdeel van hun leven en zullen het ook blijven doen als ze volwassen zijn. Ze leren goede lessen over het leven, hebben een doel voor ogen en zijn hierdoor gemotiveerd. Het is hard werken, het verplaatsen in een ander wordt beloond en ze leren omgaan met verliezen en ervaren een fijn gevoel als ze winnen.

Nieuwe vrienden
De kinderen zijn in een andere omgeving waar ze nieuwe vrienden kunnen maken. Het kan leiden tot een vriendschap voor het leven. Vaak zijn het andere vriendjes en vriendinnetjes dan die van school en dat kan ook positief zijn.

Zelfvertrouwen
Het rijden en verzorgen van dieren die twee keer zo groot zijn als het kind kan het zelfvertrouwen een boost geven. Ze leren nieuwe dingen, krijgen complimenten en halen succesjes. Opstaan en doorgaan is de beste aanpak. Fouten maken is normaal en zonder fouten kun je niet beter worden.

Nog meer levenslessen
Het is goed is om hard te werken. Soms gelden er zelfs bepaalde regels. Eerst leren stallen uitmesten en paarden voorzorgen voordat er begonnen mag worden met lessen. Rijden is dan een soort van ‘beloning’ als je bereid bent andere taken ook te doen. Dankbaarheid, vreugde en geluk horen er ook bij.

Verantwoordelijk
Kinderen leren om voor anderen te zorgen en respect en discipline te hebben waar ze hun hele leven voordeel van hebben.

Bron: Horse and Hound / Hoefslag

Foto: M&RB