Voordelen van slowfeeders

De meeste paardenmensen weten wel dat het voeren van hooi uit een hooinet met kleine mazen of slowfeeder de tijd dat een paard eet, behoorlijk verlengt. Dit is ook wetenschappelijk aangetoond. Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota (Verenigde Staten) testten twee slowfeeders. De resultaten zijn geplaatst in ‘Journal of Equine Veterinary Science’.

Verschillende slowfeeders

Het viel op dat er verschillende maatvoeringen zijn bij slowfeeders. De onderzoekers wilden weten of er ook verschil is tussen deze hooinetten en zo ja, wat dat verschil dan is. Bovendien vergeleken ze twee soorten slowfeeders met een standaard hooinet met grote mazen en met voeren zonder hooinet.

Het onderzoek, dat uit twee delen bestond, werd uitgevoerd onder acht volwassen, gezonde paarden. Hierbij gebruikte men vier voermethodes. Men voerde hooi zónder net, uit een normaal hooinet (mazen van circa 15 cm), een slowfeeder met mazen van circa 4,5 cm en een met mazen van ongeveer 3 cm.

Verschil in eettijd

Tijdens het onderzoek kregen de paarden twee keer per dag 1% van hun lichaamsgewicht aan hooi aangeboden. Ze mochten hier vervolgens vier uur van eten. Daarna haalden ze het overgebleven hooi weg en werd het gewogen. Er werd gezien dat er geen verschil was tussen voeren vanaf de grond of voeren uit een hooinet met wijde mazen. De paarden hadden hun hooi in beide gevallen na ongeveer drie uur op. Voeren uit een slowfeeder bleek wel een duidelijk verschil te maken. Als ze  uit een slowfeeder met middelgrote mazen aten, hadden vijf van de acht paarden na vier uur hun hooi op. Na het eten uit een slowfeeder met kleine mazen, had geen van de paarden na vier uur het hooi op.

Helemaal op

Vervolgens werd onderzocht hoe lang de paarden erover zouden doen om het hooi uit de slowfeeders helemaal op te eten. De acht paarden werden in twee groepen gesplitst en kregen hooi uit een slowfeeder. Tijdens dit deel van het onderzoek kregen ze altijd toegang tot het hooi, totdat het op was of dat ze langer dan tien minuten geen interesse meer toonden. Hieruit bleek dat de paarden, die uit het net met middelgrote mazen aten, het hooi in zo’n vijf uur op hadden. Paarden die aten uit het net met kleine mazen, deden er circa zes en een half uur over.

Verlengen eettijd

Aan de hand van de onderzoeksresultaten maken de onderzoekers op dat gebruiken van een slowfeeder paardeneigenaren een betaalbare en praktische manier biedt om opname van hooi te verminderen. Bovendien verlengt het de eettijd van volwassen paarden.

Bron: Buitenruiters/The Horse

Foto: Digishots