Vooruitblik: zomerkwaaltjes

De zomer staat voor de deur! Wij kijken er nu misschien al naar uit om in onze bikinis op het strand te liggen,  maar voor paarden zitten er ook minder leuke kanten aan dit seizoen. Welke zomerkwaaltjes zijn er, en wat is er aan te doen?

Zonnebrand
Paarden met roze neuzen en witte sokken hebben meer risico dat ze verbranden als ze de hele dag op de wei in de felle zon op de wei (moeten) staan. Een roze huid wordt sneller rood en gezwollen en daardoor geïrriteerd. Het is aan te raden dit goed in de gaten te houden zodat er geen blaasjes, korstjes en barstjes ontstaan. Het allerbeste is natuurlijk zonnebrand te voorkomen. Daarom kun je roze huid het beste insmeren met een sunblock (zeker factor 30). Er zijn speciale middeltjes voor paarden, maar een zonnebrandcrème met hoge factor voor baby’s doet hetzelfde en is meestal goedkoper. Wat ook helpt is een deken die UV-straling afweert. Toch verbrand? Verzorg dan de blaasjes en korstjes goed met bijvoorbeeld zinkzalf. Dit beschermt tegen UV-straling en werkt ontstekingsremmend. Is de huid al te erg verbrand (korsten en blaren) dan is het verstandig het paard uit de zon te houden. Een deken is nu geen goede keuze meer, omdat de stof zal gaan irriteren en de wonden kunnen gaan broeien. Het is verstandig om bij enrstige verbranding een dierenarts in te schakelen. Bij milde verbranding, waarbij de huid niet kapot is maar alleen rood, kan een paard nog wel op de wei, beschermd met een neusnetje of deken.

Bijtende insecten
Sommige insecten steken niet, maar bijten. Zelf heb je dit misschien ook al eens gemerkt als je de zoveelste daas van de hals van je paard probeerde te krijgen. Bij warm weer zijn deze vervelende insecten een flinke plaag voor paarden en ruiters. Natuurlijk kun je anti-dazen sprays gebruiken om je paard te beschermen. Het is fijn dat die er zijn, maar echt 100% effectief zijn ze helaas niet. Dazen komen namelijk niet zozeer op geur, maar op warmte af. Tegen ander stekend gespuis kan de spray in het begin nog werken, maar als een paard gaat zweten, wordt de werking minder. Wat goed lijkt te werken tegen dazen voor paarden op de wei, is een zogenaamde dazenval. Een zwarte bal lokt de dazen doordat deze beweegt in de wind en opwarmt door de zon; dazen ‘denken’ dat die bal een paard is. Boven de bal hangt een vangnet waar de plaaggeesten vanzelf in vliegen. Per hectare één dazenval plaatsen is het meest zinvol. Ook kun je het paard een vliegendeken opdoen op de wei. Een deken met hals en eventueel hoofdkap geeft bijna volledige bescherming. Een speciale eczeemdeken geeft vaak de beste bescherming. Deze bedekt het paard van nek tot staart. Voor het beste effect is het aan te raden de deken 24/7 op te laten tijdens het hele eczeemseizoen. Er zijn zelfs speciale vliegendekens waar je mee kunt rijden. En uiteraard de zebradekens!

Zomereczeem
De vrouwelijke Culicoïdes mug, ook wel ‘knut-mug’ genoemd, zorgt voor de vervelende jeuk waar paarden met zomereczeem door geplaagd worden tijdens de warmere maanden. Paarden die last hebben van deze staart- en maneneczeem zijn overgevoelig voor het speeksel van de knut. Ze krijgen jeuk en schuren vaak hun huid, staart en manen kapot. Soms tot bloedens toe. Het ‘eczeemseizoen’ loopt ongeveer van maart tot oktober. Hét geneesmiddel tegen zomereczeem bestaat (nog) niet echt. Er zijn verschillende poeders en smeersels te koop, maar die werken niet voor ieder paard zoals gehoopt. Een kwestie van uitproberen dus. Gelukkig kun je wel goed met het probleem leren omgaan. Ook kun je kiezen voor andere plekken of andere tijdstippen op de wei. Als het schemert, zijn de muggen vaak actiever. Voor een eczeempaard is het dus prettiger om rond die tijd binnen te staan. Als mogelijk en niet te ver weg, zou je het paard kunnen verplaatsen naar een gebied waar minder knutten zitten, dus niet in bosrijk gebied maar bijvoorbeeld aan de kust.

Warm, bah
Mensen vinden 25 graden heerlijk en genieten op een warme dag het liefst de hele dag van de zon. Dat geldt niet voor paarden, want bij lagere temperaturen functioneren ze beter. Paarden raken  drie tot tien keer sneller oververhit dan mensen. Ze krijgen het sneller warm, omdat ze een grotere massa en meer actieve spieren hebben. Een Arabier kan beter tegen warmte dan een warm- of koudbloed, maar bijna alle paarden hebben wel last van hitte. Paarden koelen af door te zweten en kunnen wel twintig liter vocht per uur verliezen. Er zit vier keer meer zout in het zweet van paarden dan bij mensen. Daarom krijgen sportpaarden die zware inspanningen moeten leveren soms extra ‘elektrolyten’ (allerlei zouten) toegediend. Als een paard overdag veel buiten staat, is een schaduwplek erg belangrijk want er moet een plek zijn om verkoeling op te zoeken. Op heel hete dagen is het handiger om ’s ochtends vroeg of begin van de avond te rijden. Midden op de dag kan een paard het best op stal, mits de stal geen sauna is. Het zou fijn zijn als er een paar keer per dag de benen kunnen worden afgespoten met koud water.

Droge hoeven
Warmte in de zomer gaat vaak samen met droogte. Voor paardenhoeven kan dit betekenen dat ze droog en hard worden en daardoor gaan afbrokkelen. In droge tijden is het moeilijk om de hoef vochtig te houden en dat zorgt er weer voor dat de hoeven barstjes krijgen of vanaf de draagrand gaan brokkelen. Je kunt de hoeven extra vocht geven. Wat goed lijkt te werken is een water- of modderbad. Het beste werkt dit als een paard hier rond de twintig à dertig minuten in kan staan. Gebruik na een hoefbad wat olie of vet zodat de hoeven goed blijven. Dit trekt er niet in maar zorgt dat vocht er niet uit kan. Elke dag een voetenbadje hoeft niet en is ook weer niet zó goed voor de hoeven want het hoorn kan hierdoor te zacht worden. Als de kwaliteit van het hoorn echt slecht is, kan een supplement met biotine (vitamine B8) soms helpen. Dit zorgt voor een betere samenstelling van het hoornweefsel.

Bron: Hoefslag

Foto: Shutterstock