Voorzichtig met eikenblad en eikels die nu al vallen!

De herfst is dan nog niet echt begonnen, maar het is toch weer uitkijken voor eikels en eikenblad. Ze bevatten namelijk tannine en deze stof is giftig!

Een vergiftiging bij paarden zien we vaak als na buien en harde wind veel groene eikels en blad uit de bomen waaien. De paarden eten, omdat er na een (warme en droge) zomer niet zo veel gras meer in de wei staat, alle eikels en bladeren op. Vooral de groene eikels zijn giftig, maar ook de eikenbladeren zijn gevaarlijk. De laatste jaren dragen de eikenbomen heel veel eikels en vallen deze al vroeg (dus meestal nog groen) uit de bomen.

Ieder najaar adviseert de Gezondheidsdienst voor Dieren om paarden te beschermen tegen vergiftiging door ze uit weiden te halen waar deze eikels veel aanwezig zijn.

Droogte en warmte

Ondanks droogte en warmte lijkt het toch een ‘goed eikeljaar’. Waarschijnlijk (mede) door de droogte vallen er nu al veel eikels, net als de sappige groene eikenblaadjes. In beide zit de giftige stof tannine, waarvoor door allerlei instanties gewaarschuwd wordt.

Lekkernij

De meeste paarden en pony’s zijn dol op deze groene eikels en blaadjes. Omdat er in de meeste weides nu niet veel gras meer te vinden is, eten ze deze giftige vruchtjes graag als lekkernij. Daardoor lopen ze een vrij groot risico op vergiftiging! Vooral als ze nog groen zijn bevatten ze heel veel tannine.

Verschijnselen

Na het eten van grote hoeveelheden van de onrijpe eikels, komen bij de dieren vergiftigingsverschijnselen voor in combinatie met ernstige maagdarmontsteking. In lichte gevallen komen storingen in de spijsvertering voor met verstopping en bloederige diarree. Ook honden lopen gevaar, zeker jonge honden die de eikels ook opeten als ze de kans krijgen.

Op tijd maatregelen

Bij paarden bestaan de ziekteverschijnselen uit een aantasting van de maagdarmwand, met als gevolg maagzweren, bloedarmoede en maagdarm verstoppingen. In het begin is er meestal minder eetlust, koliekverschijnselen en donkergekleurde urine. Is het paard bij het poetsen gevoelig in de buikstreek? Dat kan ook wel eens een eikelvergiftiging zijn. Neem op tijd maatregelen door een extra afzetting in de wei of paddock. Je kunt het beste, als dit mogelijk is, de paarden verplaatsen naar een gedeelte waar geen eikels liggen.

Bron: MenSport

Foto: M. Rongen