Waar houdt instructie op en is praktijk de leermeester?

instructeur

Er wordt wel eens beweerd dat een instructeur voor een ruiter maar een klein beetje kan betekenen. Reden hiervoor zou zijn: tot op zekere hoogte kan de instructeur nog iets bereiken, maar de de ruiter zelf zal toch de meeste resultaten zelf moeten behalen. Hij of zij maakt de keuze (of niet) om ook te doen wat er gezegd wordt.

Kan een instructeur nog iets toevoegen?

Gefrustreerd

Het klopt natuurlijk dat de meeste ruiters moeilijke momenten hebben tijdens het leerproces en nét iets anders gefrustreerd raken bij paardrijden dan bij andere sporten. Dit komt door de manier van paardrijden: over het algemeen is het zo dat ruiters niet altijd alle moeite (willen) doen om beter te worden.

Beste ruiter

De meesten rijden echter vanwege een levenslange passie voor paarden. Ze willen paarden een dienst bewijzen door de beste ruiter te zijn. Meestal in de eerste plaats omdat ze iets goed willen doen, het fijn vinden om te bewegen en wel op een correcte manier.

Aangenomen dat de leerling oprecht interesse heeft in het goed leren rijden, wat kan een instructeur doen om dit dan nog te verbeteren?

Goede instructie

Goede instructeurs hebben de eigenschap vaak een positieve invloed te hebben op hun leerling. Ze maken het verschil in één simpele les en zijn in staat de ruiter naar huis te sturen met ‘lesmateriaal’ dat het mogelijk maakt zich (ook zonder hulp) verder te ontwikkelen.

Niveau van leerling

Goede instructeurs herkennen direct wat de ruiter kan met de gegeven aanwijzingen voor dat niveau. Voor een beginner is het allemaal misschien nog net iets te moeilijk. Eenvoudigere opdrachten zouden meer succes kunnen hebben.

Extra aandacht geven aan één of twee punten die geleerd moeten worden tijdens de les. Van meer gevorderde leerlingen kunnen meer en bijzondere dingen gevraagd worden. In beide gevallen (en alles ertussenin): er wordt een benadering verwacht die de leerling tegemoetkomt.

De basis goed uitleggen

Niets is zo moeilijker dan proberen uit te leggen wat de basis is van goed leren rijden. De ervaring die de ruiter heeft is niet aan de orde. Als verbetering nodig is, dan is het zinloos om verder te gaan zonder goede basis. Het paard moet leren óf de ruiter moet leren en een goede instructeur zal in beide gevallen weten wat nodig is. Zelfs de meest moeilijke oefeningen beginnen met een goede basis.

Taal

Het sleutelwoord is communicatie. Vooral voor die persoon die in het midden of aan de kant van de rijbak staat terwijl de leerling constant beweegt. Het gedrag van de leerling kan veranderen door woorden, o.k. wellicht ook met geluiden, uitstraling, gebaren, zich verplaatsen van links naar rechts! Maar er is geen alternatief voor een goed en verschillend taalgebruik om effect te hebben.

Inleven

Er is een verschil tussen weten en doen, zo is het gezegde. Deze waarheid moeten we niet onderschatten, zeker niet bij een beginnende ruiter. Het is belangrijk zich te kunnen verplaatsen in wat deze doormaakt, hierop in te spelen en een weg weten te vinden.

Oplossingen

Goede instructeurs hebben echter nog een ander probleem: oplossingen die ze hebben gebruikt onder verschillende omstandigheden met verschillende ruiters. Dan is ervaring de sleutel, niet alleen gezien vanuit het rijden maar ook vanuit het lesgeven.

Doelen

Flexibel zijn is ook aan de orde bij goede instructie. Ondanks dat zowel instructeurs als leerlingen constant in een verbeter-modus zouden moeten zijn, is een sterke wil hét uitgangspunt om nieuwe doelen te bereiken, die te behalen maar óók het einddoel te veranderen als dit nodig blijkt. Is er een lesplan gemaakt voor die dag maar komt er tijdens de les een compleet andere situatie, dan zullen goede instructeurs dit aanpakken zonder dat dit vooraf gepland is.

Geduldig

Geduldig zijn met ruiter én paard. Daarnaast de leerling leren hetzelfde geduld te hebben met het trainen van het paard.

Welzijn

Goede instructeurs hanteren hoge normen en waarden voor het welzijn en de zorg van paarden. Het is belangrijk om leerlingen te kunnen overtuigen dit ook te doen!

Bron: horselistening / Hoefslag

Foto: Manegeruiter